Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Oranje Nassau 1 - De Zweef 1: 0-0

3 april 2022 20:00

“De Zweef knokt zich naar remise en heeft alles in eigen hand.” Het voetbalspel dankt haar populariteit (deels) aan het feit dat de ploeg die het meeste recht heeft op de winst niet altijd met de prooi aan de haal gaat. Vandaag was De Zweef over negentig minuten de onderliggende partij maar door “knetterhard” werken en met een doelman in bloedvorm wist het een kostbaar punt uit Almelo mee te nemen. Oranje Nassau kreeg voldoende kansen om de driepunter binnen te halen, maar strandde telkens op doelman Dennie Hoogenkamp. In blessuretijd had De Zweef ook nog met de volle buit kunnen vertrekken toen Tom Hegeman de enige echte kans die de blauwwitten over negentig minuten creëerden over de deklat zag scheren: 0-0.

Het was koud en winderig in Almelo. Heel veel Nijverdallers hadden de weg naar ON Almelo in de TomTom ingevoerd. ON heeft een mooi clubgebouw, maar niet het meest fraai gelegen hoofdveld in de regio. Het ligt in de slagschaduw van het, aan de buitenzijde kille, Heracles-stadion en met een drukke (rond)weg pal achter een van de doelen. Maar met de topper tussen koploper De Zweef en het op de tweede plaats bivakkerende ON waren dat vanmiddag bijzaken. De Zweef dacht, ongetwijfeld met het verloop van de wedstrijd in Nijverdal in het achterhoofd, voor de overwinning te kunnen en moeten gaan. Zoals altijd werd van achteruit de opbouw gezocht. Het werd echter al snel ruw wakker geschud. ON zette druk over het hele veld en verstoorde en onderbrak heel gericht en met een duidelijk concept de Nijverdalse opbouw. Binnen drie minuten speelde het zich al twee prima kansen uit. Een lange bal (werd veel door de Almeloërs toegepast) viel over de totaal verraste verdediging en de rechterspits had vrije doorgang. Onder druk van Roy ten Dam ging de bal naast. De Zweef was gewaarschuwd? Nog geen minuut later, balverlies in de laatste lijn. Weer dezelfde spits richting Dennie, maar gelukkig ging de bal ook weer het doel voorbij. De Zweef ontworstelde zich enigszins onder de druk van ON uit en had nu, zonder echt dreigend te worden, regelmatig balbezit rond het Almelose doelgebied. In de zeventiende minuut brak ON weer uit over links. Vanaf 25 meter schoot de linkerspits en die dwong Dennie tot een geweldige redding. Het sein voor ON om nog meer gas te geven. Gelukkig was Dennie in bloedvorm. Eerst pakte hij een prima ingeschoten vrije trap en even later een van richting veranderde kopbal. Jacco ten Hove pakte nog geel, maar De Zweef haalde verder ongeschonden de rust.

Na de thee en nu met de wind in de rug had De Zweef een korte periode waarin het de wedstrijd onder controle leek te hebben. Dat veranderde al snel. Een vrije trap miste het doel van Dennie op een haar. In de tiende minuut na rust was het weer Dennie die fantastisch redde op een Almelose inzet. Trainer Niels Kolkman nam geen risico. Jacco, met geel belast, werd vervangen door Daniël Tole. Met het uitblijven van een Almelose treffer namen ook de irritaties bij ON toe. Enkele pittige overtredingen noopten de scheidrechter tot ingrijpen. Waarom hij in de zestiende minuut een smerige overtreding op Tom Hegeman met een verbale waarschuwing afdeed, zal zowel vriend als ook vijand verbaasd hebben. De Zweef moest continu alle zeilen blijven bijzetten om een tegentreffer te voorkomen. In de 25e minuut leek dan toch de welhaast onvermijdelijke treffer te vallen. De Almelose rechterspits kreeg vrije doortocht richting Dennie. Hij leek echter even te twijfelen, net genoeg voor Anthony Wennemers om de bal voor zijn voeten weg te tikken. De bal rolde net aan het doel voorbij. Direct daarop een geweldig schot dat door Dennie nog getoucheerd werd en via de paal in zijn veilige handschoenen verdween. Deed De Zweef dan niet mee? Het werkte knetterhard, probeerde wel aanvallend dreigend te worden, maar omdat er onder druk van de fysiek sterke tegenstander die ook nog de nodige verse krachten in bracht veelvuldig balverlies werd geleden, waren de Nijverdalse aanvallers ook gedwongen tot verdedigende acties. Er volgden nog diverse voorzetten en hoekschoppen. De defensie, onder leiding van Dennie en Roy en met een zeer sterk spelende Evander Wippert, wist de Almeloërs in de slotfase van grote kansen af te houden. Bijna, én voor de Zwevers helaas niet, ging de oudste voetbalwet in werking. Op het tandvlees wist Lars Spijkerman de achterlijn te halen. Hij trok de bal terug op Tom Hegeman die vanaf de zestien de bal over de deklat zag scheren. Het zou het wedstrijdbeeld geweld hebben aangedaan. Wie in Nijverdal zou er om gemaald hebben?

Kreeg De Zweef in Nijverdal (veel) te weinig, vandaag was het andersom. Met deze remise blijft De Zweef koploper, op één punt gevolgd door ON en op vier punten door Hellendoorn. Én, en dat is wel zo prettig, het heeft het als enige ploeg in eigen hand.

Volgende week zaterdag 9 april 2022, aanvang 14.45 uur: De Zweef 1 – Wilhelminaschool 1.