Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

ASV '57 1 - De Zweef 1 0-4 (0-2)

31 oktober 2021 20:30

“De Zweef wint simpel ondanks veel mutaties.” De Zweef nam vanaf de aftrap het initiatief. Het drukte ASV achteruit, speelde achterin de bal vlot rond, maar eenmaal op vijandelijke helft ontbrak de nauwkeurigheid. Voor de rust wist De Zweef voetballend dan ook weinig te creëren. Beide doelpunten vielen letterlijk uit het niets. Met name de 0-1 van Stef Weijers komt in aanmerking voor 'doelpunt van het jaar'. Vanaf dertig meter poeierde hij de bal in de kruising. Na rust werden de ruimtes snel groter, omdat De Zweef conditioneel de tegenstander ook verreweg de baas was. Toen ASV met tien man (rood) kwam te staan nam De Zweef pas afstand en liep het simpel uit naar 0-4.

Zoals de naam ASV’ 57 al aangeeft, is deze vereniging opgericht in 1957. Niet dat er toen voor het eerst werd gevoetbald in Aadorp. In 1932 werd er onder de naam 'Aadorp' in verenigingsverband al gespeeld. In 1939 ging deze club ter ziele. Veel spelers moesten onder de wapenen voor de mobilisatie in verband met de dreigende oorlog. In 1948 werd een nieuwe club opgericht onder de naam 'SVA'. Deze ging na drie seizoenen weer ter ziele in 1951. In 1957 werd een nieuwe poging gewaagd met ASV’ 57. ASV, zoals het in de volksmond wordt genoemd, speelt op Sportpark 't Heuveltje. De herkomst van deze naam is voor ons bezoekers een raadsel. Ook ASV-leden konden het niet verklaren. Aadorp en omgeving is net zo vlak als een polderlandschap.

De technische staf van De Zweef had deze week wat te puzzelen. Niet om keuzes te maken wie wel of niet ging spelen, maar wie ze wel beschikbaar hadden. Veel blessures en door andere redenen niet beschikbare spelers decimeerden het keurkorps. Trainer Niels Kolkman wilde het niet over de spelers hebben die niet beschikbaar waren. “Die kan ik toch niet opstellen. Wie d’r wel zijn, moeten het doen. D’r staan absoluut 11 spelers aan de aftrap én dan moeten we deze wedstrijd ook gewoon winnen.” Om 14.30 uur had De Zweef een meer dan volwaardig elftal aan de aftrap. Het pakte onmiddellijk het initiatief en drukte ASV op eigen helft terug. De bal ging achterin soepel rond. Het middenveld bereiken was een ander verhaal. Als dit al wel lukte, was het vervolg ver onder de maat. Vaak werd de oplossing in de diepe bal gezocht. Hiervoor was echter geen ruimte achter de teruggetrokken ASV-defensie. Menig bal hobbelde over de achterlijn. Uit het niets viel toch de 0-1. Stef probeerde zijn geluk en schoot van grote afstand op het doel. De bal paste naadloos in de winkelhaak: 0-1. De eerste kans uit een combinatie volgde in de 22e minuut. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Tom Heuver, maar die had te weinig tijd om een hoek uit te zoeken. In de 29e minuut viel dan toch de 0-2. Uit een onoverzichtelijke situatie kreeg Lars Spijkerman de bal plotseling in zijn voeten. De defensie van ASV stond uit positie en Lars maakte alleen voor de keeper geen fout: 0-2. In de 35e minuut had Tom Heuver de 0-3 op zijn schoen. De keeper van ASV liet de bal achter lopen, maar de laatste man kwam hier tussen. Tom kon, weliswaar uit een moeilijke hoek, scoren, maar vond het zijnet. ASV liet zich aanvallend ook zien met een strak schot dat gepakt werd door Mark Klein Boonschate. Tom Heuver kwam nog een teen tekort bij de tweede paal om toch de 0-3 ruststand op het bord te krijgen.

Na rust leek De Zweef even verrast door de offensieve drang die ASV aan de dag legde. Het kreeg daaruit ook zijn grootste mogelijkheid. Uit een voorzet van links volgde een strakke schuiver in de benedenhoek. Mark liet zien waarom hij de onbetwiste nummer 1 is onder de Nijverdalse lat. In de 52e minuut kwam Tom Hegeman binnen de lijnen. Tom was ingaande dit seizoen gestopt met prestatievoetbal, omdat het moeilijk te combineren was met zijn werk en gezin. Tom is clubman en Niels Kolkman kon in deze situatie gelukkig een beroep op hem doen. Tom moest even wennen, maar vond al snel zijn draai. In 64e minuut was Tom het eindstation van een aanval over rechts. Hij werd van achter onderuitgehaald, schoolvoorbeeld voor een strafschop. Evander Wippert nam bij afwezigheid van Sven Dikkers de verantwoording. De doelman wist de niet eens zo slecht ingeschoten bal echter te stoppen. De kansen volgden elkaar nu wel in hoog tempo op. Daniël Jannink miste een prima voorzet van Lars bij de tweede paal. Jacco brak door op rechts en zijn voorzet kreeg geen vervolg bij Lars. In de 83e minuut viel de definitieve beslissing. Tom Hegeman werd op weg naar het ASV doel vastgehouden en zag zijn tegenstander met rood vertrekken. De extra ruimte die de Blauwwitten nu kregen bleek de doodsteek voor ASV. Tom Hegeman speelde diep op Tom Heuver. Deze legde vervolgens breed en Daniël had de bal voor het binnen lopen: 0-3, uit de mooiste aanval deze middag. In de 87e minuut verraste Tom Hegeman de doelman met een lange voorzet (?) die bij de tweede paal binnen viel: 0-4. Een zeer solide spelend De Zweef behaalde hiermee de zesde overwinning op rij. Volgende week pakt het bij winst de eerste periodetitel.

6 november 2021, Bruchterveld – De Zweef. Aanvang 14.30 uur.