Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

De Zweef 1 – Oranje Nassau 1 0-2 (0-0)

20 november 2021 17:15

“De Zweef laat het voor rust liggen”. Voor de rust was De Zweef de bovenliggende partij. Het kreeg ook de mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar vooral de Almelose doelman was een sta-in-de-weg. Na rust kon De Zweef de draad niet meer oppakken en zag het Oranje Nassau steeds beter in de wedstrijd komen. ON benutte de spaarzame kansen wel en trakteerde De Zweef op de eerste competitienederlaag van dit seizoen: 0-2.

ON, zoals Oranje Nassau in de volksmond wordt genoemd, is qua ledenaantal groter dan De Zweef. Met 1.200 leden mag het zich tot de grotere verenigingen in de regio rekenen. Ondanks deze omvang speelt het al decennia lang op 3e en 2e klasse niveau, met een enkele kortdurende uitschieter naar de 1e maar ook naar de 4e klasse. Het speelt zijn wedstrijden letterlijk in de schaduw van het Heracles-stadion. Ook vorig seizoen troffen De Zweef en ON elkaar, toen in Almelo. Ook toen trokken de Almeloërs aan langste eind.

Geen publiek vanwege de corona maatregelen en grijs/grauw weer. In deze mistroostige entourage trapten De Zweef en het Almelose ON af. Er ontstond direct een levendige wedstrijd, waarin De Zweef het initiatief nam. De wedstrijd kenmerkte zich door felle duels, waarin beide ploegen elkaar geen centimeter ruimte gunden. Ondanks dat er geen kansen uitgespeeld werden, is het toch een aantrekkelijk kijkspel. In de 16e minuut kreeg De Zweef een vrije trap op circa twintig meter. Sven Dikkers schoot de bal met een fraaie curve om de muur op de paal. Tot de 36e minuut bleek dit de enige kans. Daniël Jannink dwong de Almelose doelman daarna tot een geweldige redding. In dezelfde minuut een afstandschot van Evander Wippert dat ook door de doelman werd geneutraliseerd. Lars Spijkerman kreeg nog een grote kans toen een voorzet van Jacco ten Hove door de complete ON-defensie werd gemist. Weer was de doelman een te grote sta-in-de-weg.

De Nijverdalse thee deed ON beter dan de Blauw-witten. De Zweef was geen schim meer van de ploeg die voor de rust het initiatief had. Het was niet dat De Zweef onder druk stond, maar ON was de beter voetballende ploeg. Het combineerde nu makkelijker en De Zweef kreeg geen vat op het zeer bewegelijke middenveld. In de 50e minuut liet De Zweef zich verrassen door een diepe bal op de ON-spits. Alleen voor de keeper wist Mark Klein Boonschate redding te brengen. Twee minuten later eenzelfde situatie. Weer won de spits een duel na een diepe bal. Mark twijfelde, uitkomen of blijven staan. Hij koos voor het laatste en wist de inzet te keren. De afgeslagen bal kwam echter tegen de ON-aanvaller en rolde toch in het net: 0-1. De eerste keer op achterstand in deze competitie. De Zweef deed er nog een schepje bovenop, maar het spel was te voorspelbaar en de tegenstander wist tot het eind druk op de bal te houden. Toch kreeg De Zweef nog een mogelijkheid op de gelijkmaker. In een onoverzichtelijke situatie binnen de zestien werd een schot van Tom Heuver van richting veranderd en belandde op de lat boven de kansloze doelman. Als in de 80e minuut een afstandsschot over Mark ("ik had hem moeten hebben") de 0-2 betekent, is het gedaan met de Nijverdalse weerstand. ON koos voor consolideren en trok de driepunter over de streep. De eerste nederlaag was een feit, maar zoals trainer Niels Kolkman het treffend verwoordde: "Wie stoat nog steeds boven án".

Volgende week: Kloosterhaar – De Zweef. Helaas worden ook bij deze wedstrijd geen toeschouwers toegelaten.