De rol van ouders en verzorgers voor hun jeugd

De rol van ouders en verzorgers binnen onze vereniging is groot en belangrijk. In ons clubblad GOAL en tijdens ouderavonden wordt hieraan aandacht besteed. Om nog eens over na te denken, hieronder een aantal gedragsregels die het sporten van uw kind meer dan ten goede komen.

  1. Forceer een kind dat geen interesse toont nooit om deel te nemen aan een sport.
  2. Bedenk dat kinderen sporten voor hun plezier en niet voor het uwe.
  3. Moedig uw kind altijd aan om volgens de regels te spelen. Regels die een goede spelleider zal aanpassen aan de mogelijkheden van de deelnemers.
  4. Leer uw kind dat eerlijke pogingen net zo belangrijk zijn als winnen, zodat het resultaat van elke wedstrijd geaccepteerd wordt zonder onnodige teleurstelling.
  5. Verander een nederlaag in een overwinning door uw kind te helpen te werken aan een grotere vaardigheid en het worden van een goede sportman/vrouw. Maak het kind nooit belachelijk en geef het geen uitbrander als het een fout heeft gemaakt of een wedstrijd heeft verloren.
  6. Bedenk dat kinderen het beste leren door na te doen. Applaudisseer voor goed spel van beide teams.
  7. Val een beslissing van een scheidsrechter e.d. niet in het openbaar af en trek nooit de integriteit van dergelijke personen in twijfel.
  8. Ondersteun alle pogingen om verbaal en fysiek misbruik tijdens sportactiviteiten door de jeugd te voorkomen.
  9. Erken de waarde en het belang van vrijwillige trainers en leiders. Zij geven hun tijd en kennis om het sporten/de recreatie van uw kind mogelijk te maken.