Raalte F1 - De Zweef F2 (3-6)

12 mei 2012

Zaterdag, 12 mei 2012 Raalte F1 - De Zweef F2 (3-6)
Vandaag staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma, uit tegen Raalte F1. Ik heb de stand er even bij gepakt en wij staan op de 6e plaats (alleen door het doelsaldo?) en Raalte staat 3e. Wanneer Raalte zou winnen met meer dan 8-0 (en de uitslagen op de andere velden in hun voordeel uitvallen) zouden ze nog kampioen kunnen worden. Er staat dus wel iets op het spel en ik ben benieuwd hoe onze heren hier mee om zouden gaan. Alles wijst dus op een spannende apotheose voor de slotdag van deze competitie. Dat de spanning bij Raalte zo hoog ligt dat de shirtjes er niet zijn en dat zelfs een speler de weg naar het sportpark niet meer weet? Men probeert tijd te rekken om spullen en wellicht nog andere spelertjes te regelen, maar Harry is het na een minuut of 20 toch wel een beetje zat en legt voor aan de scheids om te beginnen. En na een vertraging van een klein half uur starten we aan deze laatste pot.

Na een paar minuten is het wel duidelijk; De Zweef komt hier niet om zich te laten ringeloren en gaat vol op de aanval spelen. En het blijkt dat deze jongens zich in het laatste half jaar goed hebben ontwikkeld. De eerste schermutselingen zijn nog voor beide doelen te vinden en Raalte komt tot een paar mooie schoten van ver. Maar Jord heeft er ook vandaag weer goed het oog op en houdt alle ballen vakkundig tegen. Hierdoor kunnen onze jongens tot hun gewenste spelletje komen: namelijk aanvallen! En na een minuut of 5 is het al raak: een prachtige aanval via Milan (weer ijzersterk op het middenveld), Mick (scherp op de rechterflank) komt de bal bij Daan Stam. Die kapt een verdediger uit en schiet tegendraads mooi de 0-1 inde touwen. Een mooie aanval uit het boekje.

Ik ben blij dat Raalte dit niet overneemt, want hun spits doet bijna alles alleen en loopt zich meerdere malen vast. Toch valt er uit een corner van hen ineens de 1-1. Van dichtbij schiet de andere (wat corpulente) spits van Raalte raak. Jord is kansloos tegen dit schot. Niet lang daarna is het echter al weer 1-2 voor ons: Stef wordt mooi vrij gespeeld en weer is het na tik-tak voetbal. Meerdere keren wordt de bal heen en weer gespeeld tussen Milan, Daan Stam en Mick en ineens is daar dus Stef die van dichtbij raakt schiet. Dan komt Daan Pas is actie. Hij scoort 3x op rij, een echte hattrick dus. De eerste is een droog schot na een mooie aanval die wordt ingeleid door Jay en Sem. De tweede is een mooie pass van Milan die hij met keeper en al over de lijn knalt en de 3e is een intikker van dichtbij na een mooie combinatie met Mick. Tussen de 1-4 en 1-5 is trouwens de rust geweest.

Dan is het gespeeld, Raalte is kapot gespeeld en de frustraties druipen er af; ze gaan elkaar zelfs te lijf! Maar De Zweef voetbalt gewoon beter en bouwt gestaag verder aan de voorsprong. Daan Stam is diegene die de 1-6 binnenschiet. Een mooi diagonaal schot is de afronding na (weer) een mooie aanval over Daan Pas, Stef en Daan Stam. Die van ons geloven het daarna wel en hierdoor krijgt Raalte weer een beetje grip op de wedstrijd en binnen twee minuten staat het 3-6. Twee schoten van ver, die hoog binnenvliegen, zijn Jord te machtig. Maar direct daarna is het afgelopen. Eindstand 3-6.

Een zeer keurige uitslag, uit bij de nummer 3. Dus op het einde van competitie laten onze jongens nog even hun beste kant zien en winnen dik, maar dan ook dik verdiend. Ik ben zeer trots op deze jongens. Wat een mooi seizoen hebben we gedraaid. Mooie, spannende wedstrijden met geweldige hoogtepunten en natuurlijk ook enkele dieptepuntjes. Maar bovenal heb ik veel plezier en genot gezien bij de jongens en dat maakte mijzelf ook weer blij. Ik zal de komende dagen proberen nog een jaaroverzicht te maken van dit alles, al zal dat niet makkelijk worden?

De toeschouwer

De Zweef F2 - Nwleusen F3 (2-1)

08 mei 2012

Dinsdag, 8 mei 2012 De Zweef F2 - Nieuwleusen F3 (2-1)

Afgelopen dinsdag speelden onze toppers de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen. Dit duel, thuis tegen Nieuwleusen was nog interessant daar Nieuwleusen tot dinsdag op de 4e plek stond en de Zweef 6e. Dus wie dit duel zou winnen, zou aankloppen bij de bovenste ploegen. Iedereen is aan boord deze avond en Harry geeft de jongens voor aanvang duidelijke instructies mee. Zelfs de huddle wordt aangehaald om het aspect teamgeest te versterken. Welk effect dit eventueel heeft weten we waarschijnlijk nooit, maar de jongens zijn vanaf het eerste signaal van de (overigens uitstekend leidende) scheids dhr. Kurt goed bij de les. De tegenstander wordt goed opgejaagd en er wordt in de eerste helft uitstekend gevoetbald; ik denk zelf dat dit misschien wel de beste eerste helft is van het seizoen na de winterstop.

Doordat iedereen goed vooruit voetbalt en we meerdere kansen krijgen op de 1-0, heb ik in eerste instantie het gevoel dat het vanavond niet mis kan gaan. Maar doordat De Zweef haar kansen niet benut, krijg ik na verloop van tijd toch wel enige zorgen. Wanneer je hem zelf niet maakt, dan maakt de tegenstander hem wel. En inderdaad, na een minuut of 10 wordt het dus 0-1. Ene Tieme van Nieuwleusen (een bekende van Sem) passeert eerst diezelfde Sem en kan daarna inschieten. Jord houdt de bal in eerste instantie nog goed tegen, maar die Tieme is eerder bij de bal en kan daarna weer hard binnenschieten. Tussenstand 0-1.

Hoe zouden onze jongens hiermee omgaan? Zouden ze het vertrouwen verliezen of vol doorgaan op zoek naar de winst. De Zweef pakt het echter goed op en gaat vol voor de winst. Aanval op aanval volgen er, er zijn meerdere corners te tellen, maar die bal wil er maar niet in. Nieuwleusen kraakt en steunt, maar haalt wel met een 0-1 voorsprong de rust. De Zweef gaat er in de tweede helft weer vol voor en ik zie prachtige aanvallen. De jongens willen deze wedstrijd winnen, dat merk je aan alles, de koppies staan op scherp. Nieuwleusen wordt in deze fase compleet van het kastje nar de muur getikt.

Het middenveld, met daarop de twee kleine blondino?s als winnaars van vele duels, heeft de wedstrijd in handen. Milan speelt weer eens een klasse partij en laat zien dat hij een zeer groot talent is. Sem speelt eveneens zeer sterk en laat zijn vader niet in de steek; Richard heeft alle belang bij winst, die Tieme is de zoon van zijn collega? Het overwicht dat de Zweef creëert heeft gevolgen, want als je het middenveld in handen hebt, win je vaak de pot. Na zo?n minuut of 15 is het dan eindelijk raak. Jord houdt de bal mooi uit zijn doel en gooit de bal bekeken op Mikail. Die transporteert de bal door op Daan Pas op de rechterkant. Die ziet Mick vrij staan voor het doel, alleen staan er drie verdedigers voor Daan. Hij besluit de bal tussen deze spelers door te schieten en daardoor staat Mick ineens vrij voor het doel. Met een mooi bekeken schot in de linkerhoek maakt Mick de verdiende 1-1.

Daarna gaat de Zweef voor de overwinning en speelt vol op de aanval. Volgens Cruijff begint de aanval met een goede verdediging en Jay ontpopt zich in deze fase als een echte killer; hij staat in de verdediging en houdt werkelijk alles tegen wat er in zijn buurt komt. En wanneer hij kan, gaat hij mee in de aanval. Nadat hij de bal weer afhandig heeft gemaakt van een speler van Nieuwleusen, besluit hij de bal dit keer naar voren te schieten. De bal komt voor de voeten van Stef. We weten dat Stef goed en hard kan schieten, maar wat er nu gebeurt, grenst bijna aan ongeloof. Hij haalt vanaf eigen helft werkelijk verwoestend uit en de keeper van de tegenpartij heeft de bal volgens mij alleen maar gehoord. De bal slaat in als een granaat en het staat verdiend 2-1. Volgens Harry kwam het schot van Arie Haan tegen Italië het dichtst in de buurt?

Kort daarna zijn er kansen voor Mick, Daan Stam en Daan Pas, maar iedere keer is het net niet. Alle jongens werken als paarden en gunnen Nieuwleusen geen tijd. De laatste minuten van de wedstrijd volgen er nog meerdere kansen, maar de trekker wordt maar niet over gehaald. Gelukkig keept Jord een goede pot en mede door hem winnen we deze wedstrijd. Een mooie pot voetbal; goed verzorgd voetbal en iedereen heeft hard gewerkt. Deze wedstrijd is gewonnen en we staan er goed voor. Nu op naar de laatste wedstrijd van het seizoen: uit naar Raalte F1.

De toeschouwer

De Zweef F2 - OVC F2 (1-2)

21 april 2012

?Ze willen deze pot niet winnen??
Vorige week stond de wedstrijd tegen OVC F2 op het programma en aangezien Ommen ons schijnbaar goed ligt hadden onze heren hier weer alle vertrouwen in.
In de gebruikelijke opstelling begonnen die van ons dan ook met de intentie om te winnen. Maar het bleek al snel dat OVC geen slechte ploeg had. Want? de wedstrijd was zo?n 23 seconden onderweg en het stond al 0-1. Een mooie actie van een speler van OVC, die maar liefst 4 spelers van de Zweef passeerde betekende de 0-1. Onze heren waren nog niet echt wakker. Door de snelle achterstand werden we gedwongen om nog meer naar voren te spelen. Dat levert direct een aantal kansen op en uit één daarvan scoort Daan pas de 1-1. Met een enorme pegel van ongeveer 15 meter passeert hij de keeper van OVC. Maar door het aanvallende spel komen er ook countermogelijkheden voor OVC; maar Jord redt een paar keer fantastisch. Zelfs wanneer 4 man op hem afkomen redt hij de bal behendig en leidt direct onze tegenaanval in. Die gaat over een aantal schijven over rechts: Sem passt op Milan en die passt weer op Daan Stam, die schiet en de keeper redt maar half. Daan Pas krijgt daardoor de bal, maar helaas voor hem voor zijn linker, hij schiet toch met de buitenkant rechts?. Maar de bal gaat op de paal. Kort daarop een corner en we weten uit de voorgaande wedstrijd dat dit een mooie kans oplevert. Daan Pas schiet mooi hoog voor en weer is daar Milan die probeert te koppen. Zijn kopbal gaat echter rakelings over. Dan de laatste minuut voor rust: een aanval van OVC smoort in de achterhoede en de bal komt pardoes voor de voeten van diezelfde speler die de 0-1 scoorde. Jord probeert nog redding te brengen maar de bal gaat er toch in; 1-2. Dan fluit dhr. Stam voor de rust. Ruststand 1-2.
Er is nog genoeg tijd dit om te buigen. Onze heren voetballen redelijk en ik heb er nog alle vertrouwen in. De tweede helft speelt zich eigenlijk alleen af op de helft van OVC. Maar die bal wil er maar niet in. De aanvallers van de Zweef krijgen hele mooie kansen. Ik tel er zeker 6 maar je hebt van die wedstrijden dat het niet mee zit en dit was zo?n wedstrijd? Ik hoor nog een toeschouwer zeggen; ?het lijkt wel of ze deze wedstrijd niet willen winnen?. Zelfs de scheids probeert nog met een korte onderbreking het tij te keren, maar ook dat mag niet baten. De stand blijft helaas 1-2. Ongeloof maakt zich meester van mij; hoe kan dit nu? Zoveel sterker en toch niet winnen. Zo zie je maar weer dat voetbal eigenlijk een heel raar spelletje is.
Een toeschouwer

De Zweef F2 - Heeten F2 (3-1)

28 april 2012

?Revanche? Vandaag op het programma: thuis tegen Heeten. Een ploeg die in het begin van de competitie zelfs even bovenaan stond, maar nu rond plek 4 vertoeft. De Zweef F2 staat 8e, dus dat zou een zware pot worden. Dit gevoel werd nog eens versterkt door het feit dat Milan er vandaag niet bij kon zijn. De eerste helft is een gelijkopgaande wedstrijd te zien, waar Heeten laat zien dat het een leuke ploeg heeft. Er lopen een aantal spelers rond die goed kunnen ballen. Maar de werklust van De Zweef is groot en dat compenseert de balans weer.
Er ontstaan niet veel kansen daar de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld afspeelt. En dan mis je een Milan toch al. Uit een corner van Heeten wordt het 0-1. Een bizar doelpunt. Daan Pas verdedigt de eerste paal en de bal komt hard en op hoofdhoogte voor. Hij denkt ?die kop ik niet, die bal is me te hard? en besluit te bukken. Jord is verrast door deze actie en daardoor te laat bij de bal: 0-1. Jord behoedt daarna zijn team voor een verdere achterstand en redt twee keer mooi. Er gebeurt niet veel meer in de eerste helft: ruststand 0-1. 
De tweede helft staat op het punt te beginnen en Heeten en de scheids staan al klaar, maar Harry is nog niet klaar met z'n donderspeech. Hij geeft enkele spelers nog even wat tips en aait Daan Pas over z'n bol. Ik zie dat de spelers dit recht willen zetten. En gaan vanaf de aftrap vol in de aanval. In het begin van de tweede helft is er nog sprake van een gelijkopgaand duel; maar langzamerhand zie je De Zweef een veldoverwicht krijgen. Het middenveld wint steeds meer duels en daar speelt Sem weer een goede pot. Hij gaat na een minuut of 8 door op rechts, zet de bal mooi voor en Daan Stam probeert de bal in te schieten, deze wordt geblokt en de bal belandt voor de voeten van Daan Pas. Die heeft nog wat recht te zetten en haalt dus hard uit en heeft enigszins geluk dat de bal iets wordt aangeraakt door een verdediger. De keeper is kansloos: 1-1.
Kort daarna is het tweede moment (eigenlijk dus 3e) van Daan Pas. Jay schiet de bal naar voren, na een aanval van Heeten. Daar staat Daan Pas en hij gaat achter een verdediger van Heeten aan die de bal in eerste instantie heeft. Bijna op de achterlijn ontstaat een gevecht om de bal en Daan wint dat. Hij staat op de achterlijn en gaat op het doel af. Ik denk nog ?wat gaat hij nu doen?? Op zo?n 3 meter van het doel besluit hij de bal met de buitenkant rechts in te schieten. Hij krult de bal prachtig op de binnenkant paal en dus is het 2-1.
In een paar minuten is de wedstrijd dus omgedraaid.  Daarna is Heeten dat aan zet, maar onze verdedigers geven geen krimp: Mikail staat bijna op elke goede plek en Jay is onverzettelijk en wint bijna al zijn duels; erg knap gedaan aanvoerder! Jord zorgt met een paar mooie reddingen voor nog meer zekerheid en staat met zijn goede uitgooien en uittrappen aan het begin van enkele aanvallen van De Zweef. Het middenveld staat ook goed. Sem heerst als een echt leider en loopt werkelijk alle gaten dicht en zet meerdere ballen voor van links. Stef is overenthousiast, maar strijdt hard voor iedere meter. Daan Pas is de juiste schakel tussen middenveld en aanval. Hij revancheert zich prima voor het tegendoelpunt. 
Voorin staan Daan Stam en Mick de tweede helft goed te ballen. Daar komt ook de volgende aanval uit: Daan Pas passt de bal op Daan Stam. Deze staat met z?n rug naar het doel en kan eigenlijk niet veel, maar hij houdt de bal erg goed vast zodat Mick naar voren kan sprinten. Net op tijd geeft Daan Stam de bal schitterend op Mick die ineens vrij voor het doel van Heeten staat. Een erg bekeken en cool schot betekent de 3-1. Daarmee is het gebeurt. Heeten gelooft het wel en de scheid fluit voor het einde: eindstand 3-1. Dit keer zie ik een wedstrijd met twee verschillende helften; de eerste met Heeten als bovenliggende partij en een tweede waarin De Zweef laat zien het betere team te zijn. Een mooie pot, met veel spanning en mooie doelpunten. 
Een toeschouwer 

OZC F2 - De zweef F2 (0-4)

14 april 2012

De Omme(n)keer Afgelopen zaterdag (14-4) moesten onze heren tegen OZC uit Ommen. Deze ploeg stond net als de Zweef rond de 6e plaats. Op voorhand heb je dan het idee dat het kan, maar in deze competitie val je van de ene verbazing in de andere. Win je de ene week uit van ASC F2, die bovenaan stonden, twee weken later verlies je thuis van Dalfsen, dat bijna laatste stond?.  Nadat we het sportpark van OZC hadden bereikt (overigens een prachtig sportcomplex) waren onze spelers in mum van tijd klaar, ze hadden er blijkbaar zin in ?. Ze stonden echter wel op het verkeerde veld!  Deze wedstrijd moesten we het doen zonder Mick, z?n vader fietste de Amstel Gold Race. Dus met een aanvaller minder moest er geschoven worden in het team. Milan werd een linie naar voren gedirigeerd en Jay werd weer naast Mikail geposteerd.  Direct vanaf de aftrap werd al snel duidelijk dat de Zweef zich wilde revancheren voor de twee afgelopen partijen. Er werd gestreden voor iedere meter en dat leverde een mooi veldoverwicht op. Ik had na zo?n 5 minuten al het idee dat het vandaag niet mis kon gaan...  En na een minuut of 10 is het dan raak; een aanval van OZC wordt door Jord prima gekeerd. Hij rolt de bal uit op Mikail, die ziet Stef op rechts vrij staan en deze bedient Daan Pas. Die dribbelt richting achterlijn en zet hem bekeken voor. Daan Stam staat vrij voor doel en wil inschieten, maar raakt de bal net niet. Maar daarachter is Sem doorgelopen en tikt de bal met de buitenkant rechtervoet beheerst in het doel: 0-1. Een echte aanval uit het boekje. Rust, overzicht en inzicht zijn de toverwoorden. Daarop reageert OZC fel en wil direct de gelijkmaker produceren. Ze voetballen nu aanvallender en er komt een zeer gevaarlijke kans. Uit een aanval op rechts komt de bal voor de voeten van de spits van OZC en die schiet ongelooflijk hard op doel. Ik tel hem al, wat een prachtig doelpunt, denk ik nog... Maar ineens is daar Jord die richting de kruising duikt en de bal er knap uit ramt. Een uitermate belangrijke redding, want daardoor blijft het 0-1 en je ziet dat OZC daar moeite mee heeft. Sommige spelers raken een beetje gefrustreerd. De laatste minuut voor rust krijgt Daan Pas de bal van Milan, hij dribbelt op rechts door en besluit tot een hard en droog schot op doel. De keeper krijgt er geen grip op en de bal gaat (met keeper en al) in het doel: 0-2. De genadeklap, zo vlak voor rust. Ruststand 0-2. Ik wrijf even in mijn ogen. Is dit hetzelfde team als vorige weken? Het is bijna niet te geloven dat een kleine omzetting zulke gevolgen heeft. De tweede helft; hetzelfde beeld. De Zweef overheerst en OZC loopt achter de feiten aan. Jay staat de tweede helft in de spits en de jongens proberen hem te laten scoren! Hij wordt een aantal keren vrij gespeeld maar hij heeft vandaag pech met de afronding. Een bal gaat buitenkant paal net mis? Maar de Zweef scoort wel twee keer. De eerste na rust wordt eigenlijk ingezet door Sem, die vandaag goed speelde en longen als een paard heeft. Hij gaat op het middenveld door op rechts en brengt de bal bij Milan, die schiet, maar de keeper redt ten koste van een corner. Stef ontfermt zich over de bal en schiet de bal mooi en hard voor. Daan Stam, onze echte rommelspits is er als de kippen bij en tikt de bal aan, maar de keeper redt deze inzet. Jay schiet binnen de vijf de bal hoog op doel, deze stuitert een keer en de keeper krijgt hem niet onder controle. Dan is daar Milan; die schiet zo hard de bal in het doel dat ?ie dwars door het net gaat? De tweede; weer een corner, en weer Stef. Hij schiet de bal weer mooi hoog voor en daar is?. Juist weer Milan. Dit keer hard, zuiver en tegendraads koppend. De bal slaat in als een bom, dat zie je niet zo vaak bij de F-jes! Hij vertelde mij na de wedstrijd nog het volgende: ?tsja, die bal kwam hoog voor en ik dacht nog, als ik niet spring, kan ik hem niet koppen? (ik denk dat Cruyff hier geen speld tussen kan krijgen).  Eindstand 0-4   Een goede overwinning, met mooi verzorgd voetbal. Alle toeschouwers waren onder de indruk van deze teamprestatie. Ik heb er in ieder geval van genoten. Een toeschouwer