Informatie De Zweef Mini's

De Zweef kent al bijna 20 jaar voetbal voor de mini's (4-6 jarigen). Tot 2008 onder de noemer 4 tegen 4, en sinds het seizoen 2008/'09 de F-League. Door alle veranderingen in het pupillenvoetbal heet het minivoetbal vanaf seizoen 2017/'18 De Zweef Mini's. Meer informatie over wat De Zweef Mini's precies is kunt u hier lezen!

Wat is De Zweef Mini's precies? 

In de loop der jaren zijn kinderen op steeds jongere leeftijd gaan voetballen. Kon er vroeger pas gestart worden op zesjarige leeftijd (meestal na het behalen van zwemdiploma's), tegenwoordig zijn vierjarigen geen uitzondering meer op het voetbalveld. Bij De Zweef is er destijds voor gekozen nieuwe leden (4- tot 6-jarigen) in spelvorm de eerste beginselen van het voetbal bij te brengen. Vanaf 2005 steeg het aantal nieuwe mini's echter zo snel dat de oude opzet steeds lastiger te organiseren viel. Reden genoeg dus om het minivoetbal toentertijd een nieuwe invulling te geven.

Het idee is daarom ontstaan om binnen De Zweef een F-League te starten. Dat betekende dat er sinds eind september 2008 elke zaterdagochtend een onderlinge 4-tegen-4-competitie wordt gespeeld door deze minipupillen. De kinderen zijn daarbij in vaste teams van 4 tot maximaal 5 spelertjes ingedeeld. 

De teams spelen hun wedstrijdjes in of Groep A of Groep B. Het onderscheid in twee groepen is gemaakt om de leeftijd (en het niveau) van een kind beter tot zijn recht te laten komen. Op deze manier proberen we gelijkwaardige teams in een gelijkwaardige 'competitie' te laten spelen. Uiteraard is het uitgangspunt wel dat vriendjes en vriendinnetjes zoveel mogelijk samen kunnen spelen.

Na het eerste seizoen (najaar 2008), zijn we tot het besef gekomen dat het spelen van alleen wedstrijdjes niet voor ieder kind altijd even leuk is. Met name in de jongste groep is een wedstrijdje van ondergeschikt belang (en houdt het wedstrijdelement kinderen nauwelijks bezig). Daarentegen maakt het spelelement voetbal juist zo leuk (denk alleen al aan het trappen tegen een bal of pionnetjes omverschieten). We hebben daarom weer diverse oefenvormen ingepast, want PLEZIER STAAT VOOROP!

Sinds het voetbalseizoen 2017/'18 heeft de KNVB nieuwe wedstrijdvormen en spelregels geïntroduceerd bij de O.8- en O.9-pupillen (F-jes). De belangrijkste veranderingen daarbij zijn kleinere velden, minder spelers en dat er niet langer uitslagen en klassementen worden bijgehouden. Wij willen met ons minivoetbal hierop inhaken en de kinderen beter kunnen voorbereiden op de stap naar de O.7- en O.8-jeugd. De term F-League (bij een league denk je aan competitie) past hier niet bij en dus heet het minivoetbal voortaan... De Zweef Mini's!

Spelenderwijs leren voetballen ... plezier staat voorop!!!

Leren voetballen betekent veel aan de bal zijn, scoren, acties maken, en dus het spelen van veel wedstrijdjes. Het KNVB-competitievoetbal (6 tegen 6) biedt die mogelijkheid, maar heeft als nadeel voor nieuwe voetballertjes dat ze daarin vaak oudere, sterkere O.8-jeugd (tot 8 jaar) tegenkomen. Een veel voorkomend probleem is dan dat kinderen in het veld overlopen worden en er relatief weinig wordt geleerd. Dit komt het spelplezier vanzelfsprekend niet ten goede. 

De keuze voor 4-tegen-4 of 5-tegen-5 op een kleiner veld bij De Zweef Mini's is dan ook bewust. Deze spelvorm is overzichtelijker voor kinderen, want ze kunnen zich moeilijk(er) aan het spel onttrekken. Er is meer balcontact en het biedt een betere kans spelenderwijs te leren voetballen. Een speler leert ondermeer passen, aannemen, dribbelen, vrijlopen, samenspelen, aanvallen, verdedigen, duel 1 tegen 1 en scoren. Kortom, alle basisvaardigheden van het voetbal komen voorbij op een niveau dat bij de kinderen past en in een vorm waarbij spelplezier voorop blijft staan!

Verschillen tussen kinderen zijn en blijven er natuurlijk altijd. Zo kan het ene kind na een uur voetbal nog wel een uurtje door, terwijl de ander na één wedstrijdje liever een ander spelletje wil spelen. Door meer afwisseling te bieden, en naast de wedstrijdjes ook een aantal spelvormen doen, hopen we De Zweef Mini's voor ieder kind aantrekkelijk te houden. 

Voordelen van De Zweef Mini's

Naast spelvreugde levert De Zweef Mini's nog meer voordelen op. Het spelen van alleen maar thuiswedstrijdjes biedt een vertrouwde omgeving en vast ritme voor de kinderen. Nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen direct meedoen. 
Tevens verhoogt deze opzet de binding tussen spelers en ouders onderling, maar ook met De Zweef als vereniging. En uiteindelijk hopen we een betere doorstroming naar het 6 tegen 6 competitievoetbal in de O.8-categorie te bewerkstelligen.

Als tussenstap na de mini's kennen we nog de O.7-categorie, waarin De Zweef met andere gemeentelijke voetbalclubs samenwerkt. De O.7-teams spelen meestal om de week een wedstrijd 6 tegen 6 tegen v.v. DES, SVVN, Hulzense Boys of v.v. Hellendoorn.

Competitieopzet

Om De Zweef Mini's zowel binnen als buiten De Zweef uitstraling te geven is ervoor gekozen de spelers te laten voetballen in de clubkleuren van De Zweef, Ajax, PSV, FC Twente, AC Milan, FC Barcelona, Borussia Dortmund, Chelsea, Fiorentina, Juventus, Manchester United en Lazio Roma. De bijbehorende kleding en echte doeltjes zijn door De Zweef en sponsoren beschikbaar gesteld.

Kortweg ziet de competitieopzet van De Zweef Mini's er dit najaarsseizoen als volgt uit: 

Groep Oud (oudste spelers - 5 of 6 jaar)

- Iedere zaterdag starten we met een tikspel.
- De competitie wordt gevormd door 4 teams bestaande uit vaste teampjes van maximaal 5 kinderen.
- Iedere zaterdag worden er wedstrijdjes gespeeld (2 of 3 duels per team).
- Een wedstrijd duurt ca. 15 minuten. Aansluitend vindt een strafschoppenserie plaats.
- Naast de wedstrijden doet ieder team 1 spelvorm/oefening.

Groep Midden (middengroep - 5 jaar)

- Iedere zaterdag starten we met een tikspel.
- De competitie wordt gevormd door 4 teams bestaande uit vaste teampjes van maximaal 5 kinderen.
- Iedere zaterdag worden er wedstrijdjes gespeeld (2 of 3 duels per team).
- Een wedstrijd duurt ca. 15 minuten. Aansluitend vindt een strafschoppenserie plaats.
- Naast de wedstrijden doet ieder team 1 spelvorm/oefening.

Groep Jong (jongste spelers - 4 jaar)

- Iedere zaterdag starten we met een tikspel.
- De competitie wordt gevormd door 2 teams bestaande uit vaste teampjes van maximaal 5 kinderen.
- Iedere zaterdag wordt er een wedstrijdje gespeeld. Aansluitend vindt een strafschoppenserie plaats.
- De focus bij deze groep ligt op het spelenderwijs kennismaken met het spelletje. Dat proberen we vooral te bewerkstelligen door veel oefenvormen te doen.

Verder geldt dat:

- Er worden geen uitslagen verzameld en bijgehouden.
- Het streven is dat ieder team wordt begeleid door een teamleid(st)er.


Rol ouders
 

Ouders hebben een belangrijke taak in het doen slagen van De Zweef Mini's. Wat wordt er precies van hen verwacht?

- Zorgen dat hun kind ruim op tijd aanwezig is (ca. 9.00 uur) om zich om te kleden, zodat we om 9.15 uur kunnen starten. 
- Verplicht afmelden (liefst per mail/WhatsApp) bij de coördinator vóór donderdagavond wanneer hun kind niet aanwezig kan zijn op zaterdag!
- Doorgeven wanneer er bijzondere dingen zijn met hun kind, die wij moeten weten.
- Voetbalschoenen en scheenbeschermers (verplicht!) aanschaffen. 
- Bij koud weer hun kind altijd voldoende warm aankleden: (bijv. een extra shirt/legging/trainingspak onder voetbaltenue.) 
- Het per toerbeurt wassen van de tenues. 
- Aanmoedigen van alle kinderen, maar niet teveel aanwijzingen geven. Laat dat aan de teamleiders over!
- Niet teveel aandacht aan het resultaat geven. Plezier is het belangrijkst! 
- Meehelpen waar nodig en waar mogelijk.

Met De Zweef Mini's hopen we nu en in de toekomst kinderen steeds een geweldige zaterdagochtend te bieden! 

Bent u nieuwsgierig geworden hoe onze mini's het hoofdveld ook in het najaar kleur geven in hun prachtige tenues?

Op zaterdag 31 augustus en alle zaterdagen in september kunnen alle 4, 5 en 6-jarigen vrijblijvend meetrainen. Zorg deze dagen zelf voor sportieve kleding.

Op 5 oktober 2019 start officieel het seizoen. Voor nieuwkomers is ook na 5 oktober vaak wel wel een plekje, maar vooraf een berichtje is voor ons wel prettig i.v.m. de teamindeling. De speeldata van het najaarsseizoen zijn 5, 12 en 19 oktober, 2, 9, 16 en 23 november en 7 december 2019.

Zijn er verdere vragen of onduidelijkheden, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Zweef Mini's is ook te vinden op Twitter. Volg ons @dezweefmini's! En wie het account op de smartphone of tablet als favoriet markeert, ontvangt een melding en is zo automatisch op de hoogte van het laatste nieuws.

Coördinatoren De Zweef Mini's 2019-2020