MVV’69 1 – De Zweef Za 1 (0-2)

MVV200Zaterdag 1 wint historisch duel, verdient maar zonder overtuiging. 99 Jaar na oprichting speelt De Zweef voor het eerst met een standaard team in de zaterdagcompetitie. MVV’69 is de gastheer. Opvallend veel Zwevers hebben de weg naar Marle gevonden. Prachtig weer dus de meesten op de fiets. Er zal nog vaak gesproken worden over deze wedstrijd. Niet vanwege het (zeer matige) niveau maar enkel omdat het de eerste in de zaterdagcompetitie is. De, historisch eerste goal wordt geheel in lijn met het niveau van de wedstrijd gescoord middels een eigen inzet van een MVV verdediger.

Van acquit ontwikkeld zich een wedstrijd met een technisch vaardiger De Zweef en een strijdvaardig MVV. Niemand had anders verwacht. MVV gebruikt alle middelen om een resultaat te halen. Er wordt op het randje gestreden, dat mag, duels opgezocht, niet opgebouwd, direct de lange bal gespeeld om zo spelend de defensie niet uit positie te laten lopen. Én, heel irritant, op alle momenten die zich er voor leenden tijd te rekken. De Zwevers komen maar moeizaam tot goede aanvallen. Veelal omdat ze de duels uit de weggaan. De momenten dat het wel lukt in de buurt van het vijandelijk doel te komen is men niet resoluut genoeg. Met twee kansen voor de Zweef en zowaar een uitstekende voor MVV moet het publiek het voor rust doen. Menig toeschouwer zal meer aandacht voor de Hellendoorn Rally hebben gehad die met brullende motoren langs het MVV complex trok dan voor de verrichtingen van de beide teams.

Na rust een ander wedstrijdbeeld. MVV zakt nog verder terug en wacht op wat komen gaat. De Zweef heeft de bal maar weet amper dreigend te worden. Vele blessure behandelingen helpen in deze ook niet. Toch komt de Zweef uit het niets op voorsprong. In de 60 e minuut geeft Marco ten Dam een voorzet die door iedereen wordt gemist maar door de centrale verdediger van MVV verkeerd wordt verwerkt en met een prachtige boog over zijn eigen doelman de bevrijdende reffer oplevert. Gezien de aanvallende onmacht van MVV moet dit de beslissing zijn. Niets is minder waar.

Door zwak, maar vooral slap verdedigen krijgt de MVV linksbuiten alle tijd om een pass richting spits te geven. In het daaruit volgend duel gaat de spits naar, dat moet gezegd, de perfecte natuurgrasmat. Strafschop, discutabel maar verdedigbaar. De prima ingeschoten strafschop wordt door doelman Dannie Hoogenkamp met een fantastische redding onschadelijk gemaakt. Kort voor tijd een vrije trap voor de Zweef op de middenlijn, de in speellijn naar Ruben Timmermans die randje 16 staat ligt onbegrijpelijk geheel open. Met een prachtige beweging brengt hij Tom Hegeman in stelling. 0-2. Wedstrijd gespeeld en wachten op het laatste fluitsignaal. Een verdiende maar zwaar bevochten overwinning.

Man of the Match, voor mij: Doelman Denie Hoogenkamp, “wat een redding”. Volgende week speelt Zaterdag 1 thuis tegen de amateurs van Heracles Almelo. Vrij entree, dus dat wordt “volle bak”.