Sportclub Rijssen 1 - De Zweef Za1 (2-3)

Sportclub200Na afloop hoor je “onverdiend”. Omdat De Zweef het niet afmaakt, Rijssen terug laat komen in de wedstrijd en Rijssen ook nog de winnende had kunnen maken. Onverdiend is de overwinning zeker niet. De Zweef heeft verreweg het meeste balbezit en de meeste kansen, waar Rijssen zich (vooral) in de eerste helft massaal terug trekt. Al snel valt de 0-1 en niks lijkt een eenvoudig middagje op de Koerbelt in de weg te staan. De kansen worden echter niet benut. Rijssen krijgt ook een opgelegde kans op 1-1. Na rust direct 0-2. Wedstrijd gespeeld denkt De Zweef. Rijssen profiteerde van de lankmoedigheid en had ook nog de 3-2 moeten maken. Doelman Dennie doet wat hij vaker deed dit seizoen. 3 Rijssenaren komen op hem af. Dennie redt wederom magistraal. Het is echter Mark Spaans die uit een hoekschop alsnog de 2-3 maakt. De Zweef gaat opgelucht maar ook met het schaamrood op de kaken terug naar Nijverdal. Dennie zal wel vrij drinken hebben.

Het zonnetje schijnt heerlijk in Rijssen als beide ploegen aftrappen voor de 1ste wedstrijd in de 2e periode. De Zweef pakt direct het initiatief. Krijgt ook kansen. De eerste voor Marco ten Dam die uit een pass van Robbin van der Lely uit een moeilijke hoek voorlangs schiet. Een minuut later de zelfde combinatie, nu wipt Marco de bal net over de deklat. Rijssen kan het amper bijbenen en moet veel met overtredingen repareren. Dit blijkt niet handig om dit rond het eigen strafschop gebied te doen. Tom Hegeman schiet een vrije trap van ca 20 mtr. feilloos binnen 0-1. De Zweef denkt door te drukken maar doet dit niet overtuigend. Halve kansen te over, maar rendement wordt er niet uit gepeurd. In de 30 minuut volgt er nog een afstandsschot van Marco die over de kruising zeilt. De oudste voetbalwet ging in de 40 minuut bijna weer in werking. Bij de eerste de beste uitval van de Rijssenaren schiet de spits de bal onderkant lat en stuit deze terug het veld in. Met 0-1 gaan de artiesten naar de Pickwick thee.

Menig Nijverdals supporter heeft de 0-2 gemist. Direct na rust komt Marco op links door en geeft een afgemeten voorzet op Robin Tibbe. Robin probeert ineens te schieten, maar de bal dreigt voorlangs te gaan. De gretige linker Adidas van Daan Timmer laat het Rijssens netje voor de 2e keer bollen: 0-2. Gezien de krachtsverhouding is vriend en vijand het er over eens dat deze wedstrijd gespeeld is. In de 51 minuut lijdt balverlies in de aanval tot een reeks van verkeerde keuzes maken, slap ingrijpen en naar elkaar kijken waardoor de Rijssense spits vrij voor Dennie deze kansloos laat. De Zweef weer wakker? Zeker niet, De Zweef zit in de slechtste fase van de wedstrijd. Rijssen is zowaar gelijkwaardig aan de Blauwwitten. Een klutssituatie voor het Nijverdalse doel brengt de bal voor de voet van een der Rijssense voorwaartsen. Zijn uithaal ploft in de kruising 2-2.

Met een dubbele wissel hoopt de trainer de wedstrijd weer in handen te krijgen. Het elftal gaat volledig op de schop en de vele positie wisselingen wordt de Zweef defensief bijna noodlottig. De Zweef probeert het, krijgt ook enkele hoekschoppen maar in de tegenstoot is Rijssen net zo gevaarlijk door de defensieve wanorde. In de 75e minuut lijkt Rijssen de genade stoot uit te delen. In de aanvalsdrang van de Zwevers is alles en iedereen zover opgedrongen en uit positie gelopen dat een diepte pass plots 3 Rijssenaren vrij voor doelman Dennie doet opduiken. Dennie redt zich magistraal uit deze ogenschijnlijk hopeloze situatie door een hoek ogenschijnlijk vrij te laten. De Rijssense spits moest “aan de kat of aan de kaas” en kiest voor de kat waar een keuze voor kaas van Jan van Gerresheim bewezen altijd de beste is. Dennie redt met zijn rechter en de rebound hobbelt naast de staander.

De Zweef put hier schijnbaar moed uit. Met name Tom Hegeman neemt zijn verantwoording en neemt de ploeg op sleeptouw. Hij stuurt, passeert en is overal aanspeelbaar. Vrije trappen en corners volgen maar die ene echt grote kans blijft uit. In de 88 minuut gebeurt het toch. Een corner van Tom Hegeman dreigt voorlangs te gaan maar voorbij de 2e paal weet laatste man (!) Mark Spaans de bal nog langs de tevergeefs uitvallende doelman te werken 2-3. Nu zaak zich niet alsnog én wederom de kostbare kaas van het brood laten eten. De 8 minuten blessuretijd worden met samengeknepen billen overleeft. Niet dat Rijssen nog grote kansen kreeg maar door de defensieve instabiliteit van het hele team bleef het tot de laatste seconde spannend. Dit heeft Zaterdag 1 volledig aan zichzelf te wijten. Door deze overwinning handhaaft Zat. 1 zich in de top van de ranglijst. De strijd om de kopposities gaat komende weken echt beginnen. Alle “topploegen” treffen elkaar in onderlinge confrontaties. Als De Zweef serieus mee wil blijven doen zal het beslist uit een ander vaatje moeten tappen. De uitstekende wedstrijd van vorige week tegen ATC bewijst dat dit best wel mogelijk is.

Scoreverloop:
1-0 (11') Tom Hegeman