De Zweef Za1 - Blauw Wit 1 (3-1)

BW200Vorige week tegen Blauwwitters, vandaag tegen Blauw Wit. Welhaast de zelfde naam, qua spelbeeld zijn de verschillen nog kleiner. Waar Blauwwitters vorige week geen enkele kans wist te creëren was het vandaag Blauw Wit dat, voetballend, geen enkele kans wist uit te spelen. De Zweef had het weer goed staan en had binnen de minuut al op voorsprong kunnen en moeten staan. De Holtense doelverdediger redde twee keer miraculeus op inzetten van Robbin van de Lely. 

De eerste helft was de Zweef oppermachtig en de 1-0 van Melvin van Burik kwam niet uit de lucht vallen. Vlak voor rust knikt Mark van Schooten de 2-0 binnen uit een hoekschop en de wedstrijd lijkt gezien de volkomen lamgelegde aanval van Blauw Wit gespeeld. Direct na rust wordt Dennie echter verrast door het spekgladde kunstgras als een indraaiende vrije trap onnatuurlijk doorglijd en Blauw Wit, in ieder geval qua stand terugbrengt in de wedstrijd 1-2. Blauw Wit heeft een periode meer balbezit omdat De Zweef het middenveld prijsgeeft. Rendement blijft echter beperkt tot de nodige hoekschoppen die uiteindelijk geen enkel gevaar opleveren. De Zweef krijgt de ruimte en had het uit moeten spelen. De 3-1 van Ruben Timmermans was uiteindelijk een logisch slotakkoord van Zaterdag 1. Een vrije trap van de Holtenaren op de kruising brengt de fluit voor de laatste keer naar de mond van de uitstekend leidende scheidsrechter. Doelstelling “linker rijtje” moet overboord, Zaterdag 1 kan ons eeuwfeest volgend voorjaar fantastisch inluiden.

Het is nog droog als de scheidsrechter de topper tussen de De Zweef en Blauw Wit ’66 in beweging zet. Een tot op het bot gemotiveerd De Zweef neemt direct het initiatief en dat had al binnen een minuut de openingstreffer op kunnen opleveren. Sven Kolman geeft een voorzet die voorbij de tweede paal teruggebracht wordt voor het doel door Marco ten Dam. Robbin van de Lely maakt de bal prachtig vrij en stuit tot twee keer toe op de doelman. Er is maar één ploeg die voetbalt, en dat is De Zweef. De Holtense opponent krijgt geen enkele ruimte en moet zich beperken tot tegenhouden. Het “tegenhouden” tovert ook de nodige gele kaartjes uit de borstzak van de leidsman. m.n. Corners volgen elkaar in hoog tempo op. Dat de 1-0 hieruit valt is niet verrassend. Een hoekschop van Marco ten Dam wordt door Melvin van Burik via de grond, onderkant lat binnen geknikt. De Zweef wil direct doordrukken, maar een schot voor langs van Robbin van de Lely en een geweldig afstandsschot van Melvin dat door de keeper ternauwernood wordt over getikt leveren niet de meer dan verdiende 2-0 op. Meer dan terecht valt deze in de 44e minuut alsnog. Weer een hoekschop van Marco ten Dam wordt door Mark van Schooten perfect tot 2-0 gepromoveerd.

Het talrijke publiek, voor zover het Zwevers zijn gaan goed gemutst aan de koffie dan wel aan de Hertog Jan. Het barpersoneel o.l.v. Jacco ten Hove, wat een held, had alles weer perfect geregeld.

Na de rust in de stromende regen en een stormachtige wind krijgt Blauw Wit aan de zijkant een vrije trap te nemen. Deze gaat indraaiend op doel maar waar normaal zo’n bal een stuit maakt glijdt deze door en laat onze doorgaans onpasseerbare Dennie kansloos. De Zweef schrikt en gaat volkomen onnodig terug. Laat het middenveld aan de tegenstander en moet daardoor het gevecht aan rond de eigen 16 mtr. De Zweef laat zien dat het in deze stappen heeft gemaakt. Ondanks de toenemende druk weet Blauw Wit geen enkel voetballende kans te creëren. Diverse corners, enkele afstandsschoten, Dennie werd er geen “Man of the match” mee want dan moet je de gelegenheid krijgen je te onderscheiden. Uiteraard krijgt De Zweef steeds meer ruimte. De 3-1 valt uiteindelijk toch. Een vrije trap van de lang niet 100 % fitte Tom Hegeman die 85 minuten de pijn verbijt smoort in de muur. Robin Tibbe test daarop de doelman die de bal niet onder controle krijgt en Ruben Timmermans is er als de kippen bij 3-1. Hoe de Holtense vlaggert het lef heeft om de vlag omhoog te steken zal wel niemand snappen. Onze Nijverdalse “Harrie Nak” Helmuth van Rhee legt de situatie glashard vast op zijn Samsung A9 en daaruit blijkt dat de Holtense laatste man minimaal 5 meter onder Ruben stond. De frustratie, waarschijnlijk om de eigen onmacht wordt door één der Holtense voorwaartsen met een (na)trappende beweging en dus “rood” volkomen onnodig geaccentueerd. Trainer Jurgen Wijkman brengt daarop Jorrick Kolman, Sten Harmeling en Daan Timmer in om de 3 punter over de streep te trekken.

Een simpel vangballetje door Dennie, toch wel de man van de eerste seizoenshelft, die daarmee de laatste hoekschop van Blauw Wit onschadelijk maakt is het laatste wapenfeit van deze, zeker qua kansen eenzijdige wedstrijd. Zaterdag 1 gaat heerlijk de winterstop in. Als (mede)koploper en zonder de sores van inhaalwedstrijden. Volgende doelstelling van de mannen is de Playback Back Show op 10 januari. Ze gaan voor “De Dubbel”.

25 januari is Lemele uit, de opponent. Vergeet in de tussentijd kaasspecialist Jan van Gerresheim niet op de Nijverdalse markt, topassortiment én altijd uitstekende aanbiedingen… Zaterdag 1 wenst U allen en m.n. alle trouwe toeschouwers fantastische feestdagen en een uitmuntende start in 2020.

myFlickr