De Zweef Za1 – MVV’69 1 (2-0)

MVV2020Vorige week waren er ondanks het enorme veldoverwicht tegen Lemele weinigen die het veldspel goed vonden. Vandaag zal er rond Gagelman-Zuid niemand zijn die, zeker tot de rust, er een positieve draai aan het vertoonde kan dan wel durft te geven. MVV staat goed, gaat niet echt terug en is zodoende een welhaast gelijkwaardige tegenstander. De Nijverdallers proberen het uiteraard wel maar weten de combinatie niet te vinden. Pas toen Tom Hegeman zich vanuit rechtsvoor terug liet zakken naar het middenveld kwam er eindelijk enige lijn in het aanvalsspel van de Blauwwitten. Hij nam het team bij de hand. Het bleef moeizaam en MVV had ook zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. De Zweef scoort toch kort voor tijd 1-0 door laatste man! Mark Spaans. De uiterst sportieve, correcte (waar vind je die nog?) en humoristische Marlese grensrechter reageert hierop richting publiek: “Ik sloape d’r wel umme”. Nog ‘n 10-tal minuten billenknijpen want MVV geeft het niet op. Marco ten Dam beslist echter de wedstrijd na, hoe kan het anders, een prima actie van Tom Hegeman. Gevraagd aan de Marlese grensrechter aangaande zijn perfecte nachtrust; “Ik voetballe al dartig joar en weet wel wat verliezen is”.

Ondanks de voorspelde regen blijft het vanmiddag droog. Prima omstandigheden voor deze gemeentelijke derby. Een uitgelezen moment voor de meeste spelers van onze tegenstrevers om de sores rond stikstof, ammoniak en Natura 2000 effen te laten voor wat het is. MVV’69 is een prachtige vereniging welke een belangrijke bindende rol vervult binnen het voornamelijk agrarische buurtschap Marle alwaar de melk wordt geproduceerd voor de topkazen van Jan van Gerresheim. Was het bij de seizoen ouverture al een “dubbeltje op zijn kant”, vandaag was het een welhaast perfecte kopie.d

Vanaf de aftrap ontwikkelt zich een wedstrijd waarin, vanuit De Zweef gezien, geen lijn te ontdekken valt. MVV komt niet enkel om tegen te houden. Waar mogelijk schakelt het snel en weet het telkens de Nijverdalse defensie op snelheid in de problemen brengen. Voor de rust kunnen slechts 2 mogelijkheden worden genoteerd. In de 15e minuut speelt Marco ten Dam zich vrij op rand 16 maar in plaats van resoluut af te werken kiest hij voor een boogballetje dat probleemloos door de doelman wordt geplukt. In de 40e minuut speelt Ruben Timmermans zich ook prima vrij en vanaf de 16 meter schiet hij net over.

Belangrijkste maar ook vervelendste moment is na ca. 30 minuten als de prima spelende Melvin van Burik gewond raakt bij een kopduel. Hevig bloedend gaat hij naar de kant met een naar later bleek gebroken neus. Hij wordt vervangen door Daan Timmer. Een groot Amsterdams filosoof sprak eens de wijze woorden; “ Elk nadeel heb zijn voordeel”. Ook in deze, door het inbrengen van Daan volgen er op het middenveld enkele omzettingen en gaat Tom Hegeman een linie terug. Niet dat De Zweef in eens zoveel beter ging spelen, maar de continue dreigende tegenstoot werd door een betere organisatie makkelijker geneutraliseerd.

Na rust met Mark van Schooten voor Weshley Beumer en met de wind in de rug beleeft De Zweef zijn beste fase. Eerst redt de Marlese doelman miraculeus op een eigen inzet. Bij een scrimmage bij de 2e paal weet Robbin van de Lely de bal niet langs de goede kant van de paal te frommelen. Er volgt nog een dito situatie waarbij de bal een zelfde route volgt. Een geweldig afstandsschot van Tom Hegeman is een prooi voor de keeper. MVV richt zich weer op en krijgt zijn grootste kans in de 78e minuut als een Zweef verdediger de bal van de lijn moet halen. Het lijkt op 0-0 uit te draaien.

Gelukkig heeft trainer Rutger Wijkman van De Zweef met Jorick Kolman nog een “stormram” achter de hand. Hij vervangt Robbin van de Lely. De Zweef zet nog een keer aan met diverse hoekschoppen als gevolg. Mark Spaans weet één van deze mogelijkheden eindelijk tot de 1-0 te promoveren. Opluchting, maar wie denkt dat het gespeeld is komt bedrogen uit. Plattelandsbewoners staan bekend om hun karakter. Daar weten ze in Den Haag alles van. Ook De Zweef werd met dit karakter geconfronteerd. MVV drukt De Zweef terug en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Paul Damman toont echter zijn klasse en loodst de Blauwwitten door deze lastige fase. Waar MVV tot de 1-0 geen enkele haast toonde is het nu de Zweef dat elke seconde probeert te vertragen. De scheidsrechter doet uitstekend zijn werk, treedt niet op tegen tijdrekken maar telt er gewoon alles bij. Marco ten Dam, op aangeven van Tom Hegeman, beslist tenslotte in de 98e minuut deze wedstrijd. Opluchting bij de koploper maar een groot compliment voor MVV’69 dat het De Zweef meer dan moeilijk maakte.
De Zweef:
Paul Damman, Robin Tibbe, Boy Kolman, Mark Spaans, Wesley Beumer (45 Mark van Schooten), Melvin van Burik (30 Daan Timmer), Daniël Jannink, Ruben Timmerman, Tom Hegeman, Robbin van de Lely (80 Jorick Kolman), Marco ten Dam.