SV Rijssen 1 – De Zweef Za1 1 (1-4)

SV200Zaterdag 1 komt op locaties die voor volgers van standaardteams van onze vereniging volkomen nieuw zijn. Zo ook vandaag. SV RIJSSEN, de uit een fusie tussen RKSV en RV (ARREVEE) ontstane vereniging speelt dit seizoen zijn thuiswedstrijden nog deels op de oude locatie van RV. Eén veld, met afstand de mooiste tribune in deze regio, een clubgebouw dat voetbal en gezelligheid ademt én er zullen weinigen zijn die het geloven, een echt kippenhok. Geweldig!! Gezocht naar deze eierproducenten, maar niet te vinden. Navraag gedaan en daaruit bleek dat de kippen sinds kort niet meer aanwezig waren. Naar alle waarschijnlijkheid allemaal de poten dan wel nek gebroken op het erbarmelijk slechte veld. De omstandigheden leenden zich dus niet echt om ook maar aan enige vorm van combinatievoetbal te denken. Toch won de ploeg met het meeste voetballende vermogen. Resultaat was heilig, dus ook De Zweef nam het leder regelmatig op de pantoffel maar als de ruimte er was, en die kwam gaandeweg steeds meer, zochten de Zwevers toch de combinatie. De overwinning was dan ook zondermeer verdient, al moest invaller doelman Robbin “De Kip” in de schemer van deze wedstrijd nog enkele keren vakkundig optreden. Dat de meeste prijzen uit de verloting ook nog richting Nijverdal gingen was mooi meegenomen.

De Zweef speelde voor de oorlog op een tot voetbalveld omgevormd heideveld op de berg bij Dalzicht. Gras op dat veld was net zo zeldzaam als de aanwezigheid van de korhoender heden ten dage op dezelfde locatie. Overeenkomsten met dit veld en het veld waarop De Zweef en SV Rijssen elkaar bestreden zijn er niet. In Rijssen is er wel gras in overvloed zelfs, geen kaal plekje te bekennen, maar er zal geen boer zijn die zijn koeien deze wei in durft te sturen om melk te produceren voor de topkazen van Jan van Gerresheim. Waar op de berg nog op een enigszins vlakke ondergrond werd gespeeld met kaarsrechte lijnen waan je je in Rijssen ergens in de Alpen landschap met een lijnenspel waar Mondriaan van zal gruwen. “Vroeger” stond dit veld bekend om zijn geweldige kwaliteit. Het is ook het veld waarop in 1946 een beslissingswedstrijd tussen De Zweef en SV Nijverdal werd gespeeld om het kampioenschap. Volgens de overlevering was het één gigantische fietsende stoet richting Rijssen en was het veld omzoomd door meerdere rijen toeschouwers. De inmiddels opgeheven groenhemden wisten deze wedstrijd met 2-1 te winnen. Nu besloten is deze locatie te verlaten wordt er geen dubbeltje meer in het onderhoud gestoken. Ergens wel logisch maar ook bijna onverantwoord om dit landschap te betreden, laat staan om een voetbalwedstrijd op af te werken. Vanaf de aftrap was het van beide kanten “Lange halen, gauw thuis”. SV Rijssen zoekt direct de duels en moet dat binnen een minuut bekopen met de eerste gele kaart maar deze had ook de naastliggende kleur uit de regenboog kunnen hebben. De bal maakt elke beweging, enkel niet de beweging die je doorgaans van een bal mag verwachten. Toch weet De Zweef gaande weg beter met de omstandigheden om te gaan en krijgt het enkele kansen. Na 10 minuten verlengt Daniël Jannink een hoekschop van Marco ten Dam en via (claimt hij zelf) Robbin van de Lely gaat de bal in het netje 0-1. De Zweef houdt de overhand maar weet geen voordeel te peuren uit enkele kleinere kansen. Robbin van de Lely, vandaag spelend op het middenveld, moet zich halverwege de 1e helft geblesseerd laten vervangen door Sten Harmeling. Toch valt vlak voor rust de 0-2. Mark Spaans geeft een schitterende lange bal richting Daniél Jannink. Deze kan net niet bij de bal maar daardoor komt Marco ten Dam plots 1 op 1 te staan. Hij speelt zijn tegenstander uit en biedt Daniël een, ook op dit veld, welhaast niet te missen kans. Waarom de Rijssense vlaggenist zijn vlag omhoog steekt snappen maar weinigen, ook de scheidsrechter gelukkig niet. Wellicht dacht hij het verkeer te regelen op de naast het veld gelegen rotonde. Na rust een zelfde spelbeeld. De Zweef krijgt nu wel meer grote kansen. Daniël Jannink wordt binnen de 16 onderuit geveegd en de uitstekend leidende scheidsrechter kan niet anders dan naar de stip wijzen. Tom Hegeman schiet de 0-3 simpel binnen. Wedstrijd gespeelt. Mark van Schooten maakt plaats voor Daan Bos. Tom Hegeman bereikt via de knie!! van Daniël Jannink Sven Kolman die onberispelijk de 0-4 laat noteren. Daan Timmer komt binnen de niet al te rechtgetrokken kalklijnen voor Tom Hegeman. De wedstrijd kabbelt naar zijn eind. SV Rijssen weet invaller doelman Robbin Bom toch nog te verschalken nadat deze eerst perfect redding bracht. Het slot akkoord is voor Daniël Jannink die een voorzet van Marco ten Dam ineens op zijn pantoffel neemt en net langs de verkeerde kant van de paal ziet gaan. In een wedstrijd waarin alles wat wel goed gaat is meegenomen en wat fout gaat goeddeels op het erbarmelijke veld afgeschoven mag worden boekt de Zweef zijn 8e overwinning op rij. We keren tevreden huiswaarts in de wetenschap dat dit de laatste wedstrijd is van een standaard team van de Zweef op deze prachtige en historisch locatie.
0-1 Robin van de Lely
0-2 Daniël Jannink
0-3 Tom Hegeman (strafschop)
0-4 Sven Kolman
De Zweef:
Robbin Bom
Robin Tibbe, Mark Spaans, Mark van Schooten (60 Daan Bos), Boy Kolman.
Tom Hegeman (70 Daan Timmer), Robbin van de Lely (30 Sten Harmeling), Ruben Timmerman.
Sven Kolman, Daniël Jannink, Marco ten Dam.