SV Avereest 1 - De Zweef 1 (1-4)

Jacco200De Zweef wint maar verliest aanvoerder Jacco ten Hove
Na de nodige oefenpotjes vandaag de eerste wedstrijd in het KNVB beker toernooi. De Zweef mag samen met Wilsum, Hattem en de tegenstander van vandaag, s.v. Avereest uitmaken wie er naar de knock out fase gaat. Dat er echt iets op het spel stond inspireerde de tegenstander, zeker in de beginfase, meer dan de Blauw-witten. Avereest klapte er vol op en gaf De Zweef overal op het veld geen millimeter ruimte. Binnen enkele minuten moest Mark Klein Boonschate de gang naar het net maken 1-0. Dat De Zweef deze wedstrijd alsnog zou winnen durfde op dat moment niemand te voorspellen. Na afloop overheerste het verlies van aanvoerder Jacco ten Hove die met een ogenschijnlijk zware knieblessure uitviel, de stemming.
Wie de accommodatie van Avereest in het gelijknamige buurtschap dan wel in Oud-Avereest zoekt kan lang zoeken. Wellicht was dit de reden dat er opvallend weinig supporters van De Zweef de weg naar dit sportcomplex hebben weten te vinden. Het thuishonk van Avereest bevind zich namelijk in Balkbrug. Samen met Sportclub Balkbrug spelen ze hun wedstrijden op sportpark “De Balk”.


De Zweef liet zich in de beginfase de spreekwoordelijke kaas van het brood eten. De hoofdlijnen uit de wedstrijd bespreking beider teams werden al snel duidelijk. “Opbouwen van achteruit en zo zoeken naar openingen” door De Zweef en “volle bak vooruit” en snel schakelen door Avereest. Het “tactisch plan” van Avereest won het voor eerst op alle fronten van dat van De Zweef. Daarbij lieten de Nijverdallers de linies te ver uiteen en samen met ruimte in de rug van onze verdediging moet het voor Avereest als een speeltuin gevoeld hebben.

Binnen enkele minuten viel dan ook de 1-0 en gevreesd werd dat het hier niet bij zou blijven. Grote domper volgde in de 15e minuut. Jacco ten Hove verdraaide in een onschuldig duel zijn knie. Een brancard werd opgehaald maar Jacco kon op eigen kracht naar de kant. Eerste diagnose van de verzorgers voorspelde weinig goeds. Marco ten Dam kwam koud van de bank hem vervangen. Dit had de nodige omzettingen tot gevolg. Met name de verhuizing van Tom Hegeman van rechtsvoor naar het middenveld pakte gaande de wedstrijd steeds beter uit.
De Zweef krijgt steeds meer vat op de wedstrijd mede doordat Avereest moeite krijgt de pressing vol te houden. Het 2e deel van de eerste helft neemt De Zweef het spel langzaam maar zeker over. Ook het vijandelijk doel komt nu in het vizier. Maar met een schot voorlangs van Tom Hegeman is de enige kans voor De Zweef genoemd in de eerste helft.

De thee en de speech van de technische staf doet de Nijverdallers goed. De opgaande lijn in het spel wordt doorgetrokken en de as van het team, Roy ten Dam, Tom Hegeman en Sven Dikkers drukken steeds nadrukkelijker hun stempel op deze zeker niet grootse wedstrijd. Toch blijft het creëren van kansen moeilijk. Een schot op de paal van Daniël Jannink is voor eerst het enige aanvallende wapenfeit.

In de 62e minuut wordt De Zweef in het zadel geholpen. Een te korte terugspeelbal van Avereest wordt door Robbin van de Lely net voor de keeper weggetikt. De doelman neemt in zijn actie volkomen onnodig Robbin mee en de uitstekend leidende scheidsrechter is onverbiddelijk. De strafschop is een “eitje” voor Sven Dikkers 1-1. De Zweef ruikt bloed en pakt direct door. Een hoekschop van Tom Hegeman wordt door invaller Melvin van Burik schitterend in de kruising geknikt 1-2. Avereest probeert het nog maar wordt nu op haar beurt telkens verrast door de snel omschakelende Zwevers. In de 80e minuut wordt de diepgaande Tom Hegeman aangetikt binnen de 16 en Sven Dikkers legt zijn 2e “eitje” in het netje 1-3. Een minuut later bekroont Tom Hegeman zijn prima optreden met de 1-4 door alleen voor de keeper resoluut af te werken. Een ruime overwinning die veel verbloemd. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar ook slecht of matig spelen en toch winnen is een kwaliteit. Beloofd nog wat als de ontegenzeggelijk aanwezige kwaliteit er wel uit komt. Wellicht in de volgende (beker) wedstrijd.

Zaterdag 5 september a.s. op onze fraaie accommodatie: De Zweef 1 – Hattem 1 aanvang 14.45 uur

myFlickr