De Zweef 1 – DES 1-0 (1-0

afscheidKeeperstenue van Paul Damman kan ongewassen de tas weer in.
Derby’s zijn zelden mooie wedstrijden. De Zweef – DES vormt hierop geen uitzondering. Voor een mooie wedstrijd ben je twee aan elkaar gewaagde ploegen nodig. Daar is vanmiddag totaal geen sprake van. De Zweef is 90 minuten lang de bovenliggende partij. Het krijgt m.n. in de 2e helft meerdere bijna niet te missen kansen. Veelal ontstaan, niet door vloeiend aanvalsspel maar door fouten bij de tegenstander. Veelzeggend is dat de winnende treffer door een eigen inzet van een DES verdediger op het scorebord komt. Zet DES er dan niets tegenover? Kort gezegd, nee! 90 Minuten lang werken de rood-zwarten zich een slag in de rondte maar weten geen enkele kans dan wel dreiging te creëren. Het zegt voldoende dat een geblokt schot in blessuretijd als enige aanvallende dreiging van DES wordt geciteerd. Waar de Zweefdefensie vorige week nog aan alle kanten rammelde en de aanval het pleit beslechte zijn de rollen vandaag omgedraaid. Na afloop werd afscheid genomen van trainer/coach Anton Wennemers, Michel Dikkers en Mark Nieboer voor wie het afgebroken seizoen 2019-2020 het laatste was waarin ze voor (de selectie van) De Zweef uitkwamen. Speciale dank aan Anton Wennemers, die de blauwwitten in twee perioden trainde en coachte. Bloemen en applaus waren ieders deel na woorden voor voorzitter Erik Heuver.


Bij het bekendmaken van het competitieprogramma ging de meeste aandacht uit naar de datum waarop we tegen onze buurman mochten aantreden. Na honderd jaar gebeurt wat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden. Een competitie wedstrijd spelen tegen DES. De 250 toeschouwers gaan er om kwart voor drie eens recht voor zitten dan wel staan.

Waar je een duel op het scherpst van de snede zou verwachten kom je bedrogen uit. Er ontspint zich een gezapig potje. DES heeft zich honderd procent aan De Zweef aangepast. Zakt maximaal terug om de ruimtes klein te houden en speelt slechts met anderhalve spits gokkend op de counter. Ondanks dat DES ver terug zakt is er toch ruimte voldoende om tot goede aanvallen te komen. Het veld wordt breed gehouden maar de bal gaat in een veel te traag tempo rond. Zo weet de tegenstander elke ruimte simpel dicht te lopen. De Zweef weet dan ook geen enkele kans te creëren. In de 18e minuut schuift de DES defensie zowaar eens richting middenlijn. Prompt worden ze verrast door een diepe bal. Sven Kolman komt één op één voor de doelman die zich uitstekend uit deze situatie redt. In de 30e minuut komt dan toch de openingstreffer op het bord. Melvin van Burik begint aan een solo die hij afrondt met een voorzet op maat naar Sven Dikkers. Achter het standbeen langs probeert hij zijn tegenstander te verrassen. Deze schrikt hier blijkbaar zo van dat hij de bal achter zijn eigen doelman werkt 1-0. Direct daarna laat Sven Dikkers de kans op 2-0 liggen door een voorzet van Antony Wennemers op een (grijs) haar te missen. In de 37e minuut gaat Sven Dikkers geblesseerd naar de kant voor Daniël Tole. Daniël zag zijn avontuur bij SVI Zwolle stranden en heeft besloten terug te keren naar De Zweef. Vlak voor rust krijgt Tom Hegeman uit de kluts de bal voor zijn voeten. Met een lobje probeert hij de doelman te verrassen. Helaas gaat de bal nipt over de dwarsligger.

Het spelbeeld veranderd na de rust niet. DES blijft volharden in zijn defensieve tactiek. Wat wel veranderd is de instelling bij De Zweef. De Zweef zit korter in de duels, jaagt sneller en feller af en dwingt DES daarmee tot het maken van fouten. Ineens regent het kansen voor De Zweef. In de 47e minuut wordt een afgemeten voorzet van Sven Kolman door Tom Hegeman hoog over geschoten. Direct daarna passeert Tom Hegeman de doelman en heeft Daniël Jannink de 2-0 voor het binnenlopen. Onbegrijpelijk hoe de bal toch nog over het doel gaat. Weer 2 minuten later jaagt Sven Kolman de bal op de lat. Alles wat blauw en wit is wordt langzaam maar zeker bang dat de oudste voetbalwet weer in werking zal gaan. Daar is De Zweef defensie o.l.v. Roy ten Dam vandaag echter veel te hecht voor. Paul Damman moet het doen met enkele terugspeel ballen.

Rond de 70 minuut zet Daniël Jannink Marco ten Dam aan het werk. Zijn voorzet wordt door Sven Kolman recht in de handschoenen van de DES doelman gepoeierd. Direct daarna een lange uittrap van Paul Damman die door Sven Kolman verlengt wordt. Tom Hegeman schiet vervolgens net over. DES probeert in de slotfase toch aanvallend wat te creeren. Waar ze al bang voor zijn gebeurt dan ook. De hierdoor ontstane ruimte biedt De Zweef de mogelijkheid nog dreigender te worden. Tom Hegeman schiet in kansrijke positie hoog over. Sven Kolman schiet zelfs over het vangnet. Kort voor tijd lijkt dan toch de 2-0 te vallen. Daniël Jannink werkt de bal in het net maar het vlagsignaal is deze keer correct. Kort daarop maakt de uitstekend leidende scheidsrechter Mick Landman een einde aan deze eenzijdige wedstrijd. De Zweef wint meer dan verdient, geeft geen kans weg maar laat de kans op een zeer ruime overwinning liggen. Het wedstrijdtenue van Paul Damman kan ongewassen de tas weer in.

Volgende week speelt De Zweef een uitwedstrijd tegen Oranje Nassau Almelo aanvang 15.00 uur.

myFlickr