CVV Oranje Nassau – De Zweef 2-1 (1-0)

ON200Rode kaart in slotfase wordt De Zweef fataal
Het is nog droog als ON en De Zweef het veld “onder de tribune” van het Heracles stadion betreden. Meer positiefs is er qua omstandigheden niet te melden. De regen meldt zich al snel en samen met de stevige wind is het slecht toeven langs de lijn. De Zweef speelt ingegeven door blessures in een geheel nieuwe opstelling qua veldbezetting. De beoogde uitvoering verloopt stroef. Het team heeft wel redelijk controle maar is door onderbezetting in de voorhoede niet bij machte dreigend te worden. Omzettingen in de rust doen het team opveren. De hele 2e helft is De Zweef de meest dreigende ploeg. Kansen op de winnende treffer worden gemist. Een onnodige rode kaart wordt De Zweef uiteindelijk fataal.


Het is dus guur en donker, zonder de ontstoken veldverlichting was spelen wel haast onmogelijk geweest. Daar bovenop het ontbreken van toeschouwers vanwege Corona regels en het verhaal rond deze wedstrijd is geschetst voor deze middag. Om 3 uur trappen beide ploegen af. Rond het veld enkele bestuurders beider verenigingen en achter het hek een 3-tal illegalen. Met een tactiek welke vaak in de zondag 1e klas werd toegepast treed De Zweef ON tegemoet. Al snel blijkt dat deze manier van spelen de aanval van ON simpel beteugeld. Echter van de beoogde ondersteuning van achteruit komt te weinig terecht. De 2 spitsen Robbin van de Lely en Marco ten Dam staan ook tegenover een overmacht en kunnen zodoende weinig uitrichten. Toch bepaalt De Zweef de wedstrijd. Het kan de bal makkelijk achterin rond laten gaan, ook omdat ON zich laat terugzakken. Kansen creëren is een ander verhaal. De enige echte kans is in de 22e minuut als Daniël Jannink bij de 2e paal de 0-1 op zijn schoen heeft. Miraculeus gaat deze net naast. Aan beide kanten gebeurt er in de doelgebieden niets vermeldenswaardigs. In de 32e minuut is er knullig balverlies op het middenveld waardoor een ON middenvelder ongehinderd het doel van Paul Damman onder vuur kan nemen. Van minstens 25 meter verdwijnt de bal kiezelhard in de kruising achter de kansloze Paul Damman 1-0. De Zweef wil reageren, maar doet dat te geforceerd en nog steeds met te weinig aanvallende ondersteuning. Het is de periode waarin ON het wedstrijdbeeld bepaald. Tom Hegeman krijgt geel na een overtreding op zijn directe tegenstander. Een kaart met gevolgen, zo zal blijken.

ON houdt zich strikt aan de Corona regels. Het clubgebouw is verboden terrein dus de koffie in de rust wordt geserveerd in een tent. Even lekker opwarmen is er dus niet bij. Dat De Zweef na rust niet in deze formatie kan doormodderen is voor de weinige aanwezigen zo klaar als een klontje. Na rust is de beproefde veldbezetting dan ook weer in ere hersteld. De Zweef, lees Tom Hegeman, heeft nog geen 2 minuten nodig om het evenwicht te herstellen. Tom begint aan een solo waarbij hij 5 man passeert en deze besluit met een onhoudbaar schot onder de keeper door 1-1. Dit geeft de Blauw-Witten een geweldige boost. ON weet het even niet. Het ziet ineens een hevig aandringend De Zweef dat nu overal de meeste duels wint. Een rush van Tom Heuver wordt besloten met een schot dat over gaat.

Tom Hegeman verrast de doelman bijna vanaf de middenlijn. Marco ten Dam onderschept een breedtepass en alleen voor de keeper verkiest hij een lobje met links boven een waarschijnlijk kansrijkere inzet met rechts. Het lobje is veel te kort en een prooi voor de keeper. Direct daarop passeert Marco zijn directe tegenstander. Hij kiest ervoor niet zelf te schieten maar af te geven op Daniël Jannink die er nog beter voorstaat. Zijn inzet wordt gered door de Almelose doelman. De bal komt vervolgens voor de voeten van Melvin van Burik maar hij schiet vrij voor de keeper van dichtbij over. Nog een strakke voorzet van Marco wordt door alles en iedereen gemist en gaat voorlangs. Daarbij de nodige vrije trappen en corners die niet het gewenste én ook wel verdiende resultaat opleveren. De Zweef blijft het proberen en ON moet steeds vaker aan de noodrem trekken.

Met kleine overtredingen wordt de Nijverdalse dadendrang telkens onderbroken. De scheidsrechter die steeds vaker veel te ver van de situatie afstaat treed hier in de ogen van de Nijverdallers veel te weinig tegen op. Komt bij de Almelose Hennie Heetkamp die elk “vlagsignaal” gehonoreerd ziet. De geuite irritatie levert Tom Hegeman zijn 2e gele kaart op. En met 10 man en met nog 5 minuten op de klok is het nu ineens De Zweef dat het punt over de streep moet trekken. Bij De Zweef staat Jochem Vos, een extra verdediger klaar om in te vallen. Een lange bal van af de zijkant valt plots in de voeten van één der ON spitsen op ca. 10 meter van het doel. De verdediging reageert niet adequaat. De spits bedenkt zich niet en kogelt de bal achter een kansloze Paul Damman 2-1. Een onnodige nederlaag. Zonder ook maar een minuut bij te tellen fluit de scheidsrechter voor einde wedstrijd. De Zweef kan de hand in eigen boezem steken. Er is veel om over na te discussiëren. Maar als De Zweef één van de een handvol 100% kansen had benut was de teneur van dit verhaal ongetwijfeld anders geweest. En de “illegalen”? Ze verdwenen zoals ze waren gekomen, geruisloos.

Volgende week gaan we in de herkansing. De Zweef – Kloosterhaar aanvang 14.45 uur. 

myFlickr