Historie van De Zweef

De Zweef: Ooit begonnen als clubje van een enthousiaste voetballers en uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 800 leden en een geschiedenis van jaren in de hoofdklasse. Een club om trots op te zijn !

Oprichting

De voetbalvereniging "De Zweef" is opgericht op 15 juni 1920 door een aantal vrienden, onder de naam "Hercules". De naam van deze Griekse god was voor de Rooms Katholieke Voetbalbond echter niet acceptabel, los nog even van het feit dat namen aan clubs werden toegewezen door de bond. De jonge Nijverdallers kregen de naam "Viktoria" toegewezen. Als oprichters worden beschouwd: Bertus ten Hove, Johan Kaizer, Dieks Scholten, Henk Poppe en Herman Krukkert.

In die tijd werd er gespeeld in de Rooms Katholieke Voetbalbond. De club was de tweede voetbalvereniging die in Nijverdal werd opgericht. De SV Nijverdal bestond toen al vier jaren. Gespeeld werd er de eerste jaren op een terreintje van Teeselink Mans, op een steenworp afstand van waar nu hotel Dalzicht gevestigd is.

Zo mooi als nu was het toen allemaal niet. Kleedkamers, clubgebouw kenden men niet. Er werd in het prille begin zelfs tegen de namaak voetbal aangetrapt. In 1921 werd de club toegelaten tot de Twentse Voetbalbond. Het toenmalige terrein werd afgekeurd voor competitiewedstrijden. Daarom verhuisde men naar het "Stort", waar nu onder meer de Van Speykstraat ligt.

De naam "De Zweef"

In het jaar 1924 besloot het toenmalige bestuur zich aan te sluiten bij de KNUVB. Daardoor ontstond ook de mogelijkheid zelf een naam te kiezen. Na vele besprekingen en vergaderingen werd er besloten onder de naam "DE ZWEEF" verder te gaan. Deze zeer oorspronkelijke naam kwam op naam van de atletische doelman in die tijd Johan Kaizer. Zijn zweefduiken waren vermaard en onder zijn teamgenoten ging de mare dat hij in staat moest zijn zo van de berg - waar het veld lag - naar het dorp te "ZWEVEN".

De vereniging werd ingedeeld in de eerste klasse, waarvan men direct het eerste jaar het kampioenschap behaalde en promoveerde naar de RKF Tweede klasse. In het seizoen '28 - '29 werd opnieuw de titel binnen gehaald en promoveerde De Zweef naar de eerste klasse RKF. Het terrein bij het Stort werd verlaten en via een terrein in de Bonenkamp werd bij het tienjarig bestaan in 1930 het terrein boven op de berg, naast het huidige hotel Dalzicht, in gebruik genomen.

Bij het tienjarig jubileum telde de vereniging 100 leden en 100 donateurs, waaronder ook de toenmalige burgemeester van de gemeente Hellendoorn O.C. van de Steen van Ommeren. Eerste klasse IVCB In 1939 bereikte DE ZWEEF het toenmalige eldorado van de RK voetbalclubs; het eerste klasserschap van de IVCB

Bij het 20-jarig bestaan in 1940 telde de vereniging 192 leden, waarvan 45 als werkende leden. Bij de fusie in de eerste oorlogsjaren tussen de KNVB en IVCB (Interdiocesane Voetbal Competitie Bond) kwam De Zweef uit in de derde klasse van de KNVB maar kon zich hierin niet handhaven. In de oorlogsjaren werd de kleedaccommodatie inclusief de tribune op de berg door de Duitsers totaal vernield en bleef er niks over.

Gagelman

In 1949 verhuisde de vereniging naar het gemeentelijke sportpark Gagelman. Samen met DES en Nijverdal werd gebruik gemaakt van het hoofdveld en drie bijvelden. In het seizoen '50 - '51 degradeerde De Zweef naar de TVB maar in 1954 promoveerde de club weer naar de vierde klasse KNVB via een 4 - 2 overwinning op RSC.

In het seizoen '68 - '69 deed de prestatieloop zijn intrede om de spelers in de stille periode na de kerst in ritme te houden. Uiteindelijk werd het zelfs een landelijke aangelegenheid met de invoering van de afstand op de halve marathon.

In 1970, het jaar van het vijftig jarig bestaan van De Zweef, promoveerde het vlaggenschip naar de derde klasse onder leiding van trainer Johan Langkamp. De vereniging telt dan ruim 200 leden 4 senioren-, 6 junioren- en 1 pupillenelftallen.

 

Vriendenkring

In het seizoen '71 - '72 werd de supportersvereniging "De Vriendenkring" opgericht. 1972 was ook het jaar dat onze vereniging verhuisde van het oude gedeelte van sportpark Gagelman naar het nieuwe gedeelte, waar zij nu nog speelt. Ook kwam toen het huidige clubgebouw tot stand, onder voorzitterschap van wijlen Jan ten Hove. 1972 was ook het jaar, dat damesvoetbal binnen De Zweef werd geïntroduceerd. In 1973 werd de legendarische jeugdtrainer Kas Woudsma aangesteld, de ex-doelverdediger van het nationale Zaterdagelftal en speler van DES. In het seizoen '76 - '77 deed het zaalvoetbal zijn intrede bij onze vereniging. In het seizoen '79 - '80 drong de jeugd van Kas duidelijk door tot de selectie van trainer Henk Buursink en leider Johan Haas.

In 1980 begon de "victorie" voor de vereniging pas echt. De nieuw benoemde voorzitter Jan Rikmanspoel werd meteen geconfronteerd met het 60-jarig verenigingsjubileum en met het kampioenschap van het eerste elftal in de vierde klasse B na een 0 - 2 winst bij Twenthe in Goor. In 1980 werd ook het 600-ste lid Bjorn Scholten ingeschreven. In het seizoen '81 - '82 op 2 mei 1982 werd het vlaggenschip voor de tweede achtereenvolgende keer binnen drie seizoenen kampioen en wel in de derde klasse B na een 1 - 4 overwinning bij Vosta in Enschede. De tweede klasse werd nu de uitdaging. Henk Buursink was de trainer met assistentie van Johan Haas.

In het seizoen '81 - '82 deed ook de "shirtreclame" zijn intrede. Eerste hoofdsponsor bij De Zweef werd Pedro Woertman met zijn bedrijf Sanomat.

 

Eerste klasse

In het seizoen '82 - '83 werd het 1e elftal met trainer Herman Schouwink aan het roer op 1 mei 1983 na een 1 - 2 overwinning op Enschedese Boys in Enschede weer kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. Nog nooit had een ploeg uit de gemeente Hellendoorn op zo'n hoog niveau gespeeld. In het seizoen '83 - '84 telt de vereniging 13 seniorenteams, 8 juniorenteams, 1 damesteam, 10 pupillenteams en 7 zaalvoetbalteams.

In het seizoen '84 -'85 werd de eerste "Bewaar Goal" uitgebracht om de leiders van de diverse elftallen te vergemakkelijken bij het invullen van de wedstrijdformulieren.

 

Hoofdklasse

In het seizoen '84 - '85 promoveerde het 1e elftal onder eerstejaars trainer Herman Morsink naar de walhalla van het amateurvoetbal, de hoofdklasse. Dat gebeurde na een 1 - 1 gelijkspel bij Longa '30 in Lichtenvoorde op 21 maart 1985. In het seizoen '84 - '85 werd na het twaalf en een half jarig bestaan het dameselftal opgeheven i.v.m. het te geringe aantal damesleden om een elftal op samen te stellen. Aanleiding hiervan was mede de overschrijving van zes dames naar UD Weerselo, dat op een hoger niveau acteerde.

In het seizoen '84 - '85 werd Patrick Mulder als 650-ste lid gehuldigd op 23 september 1984. In het seizoen '85 - '86 wordt de bouw van de staantribune gerealiseerd door de supportersvereniging. In het seizoen '85 - '86 wordt na ruim twaalf jaar afscheid genomen van trainer Kas Woudsma die zijn werkzaamheden bij onze vereniging i.v.m. ziekte moest staken. Hij werd tijdens de algemene ledenvergadering benoemd tot lid van verdienste. In het seizoen '87 - '88 wordt voor het eerst het Kas Woudsma toernooi voor de C-jeugd georganiseerd waaraan teams uit het hele land aan deelnemen.

In het seizoen '89 - '90 wordt Radio Freie aangetrokken als hoofdsponsor van het vlaggenschip. In het seizoen '89 - '90 werd G(ehandicapten)-voetbal binnen de vereniging geïntroduceerd en in 1995 werd het weer gedoemd om uit de competitie te nemen wegens een gebrek aan leiders. In het seizoen '90 - '91 degradeerde De Zweef onder voorzitterschap van Joop Engbers naar de eerste klasse. Trainer was toen net een jaar bij de vereniging Jan Kemkens uit Borculo.

 

Terug in de hoofdklasse

In het seizoen '93 - '94 waarbij de tweede klasse dichter binnen bereik was dan klassebehoud werd onder leiding van eerstejaars trainer Hans Bossink en Herman Hegeman met nog negen wedstrijden te spelen een uitstekende eindspurt ingezet met als resultaat op Hemelvaartsdag 1994 een overwinning bij de Bataven in Gendt, wat klassebehoud tot resultaat had. Ook werd de derde periodetitel in de wacht gesleept. In de nacompetitie werd eerst korte metten gemaakt met Germania uit Groesbeek (3 - 0) en vervolgens ROHDA in Raalte 0 - 2. Voor De Zweef lag nog één obstakel op weg naar de hoofdklasse: Oosterparkers uit Groningen. Zo'n 2500 Nijverdallers reisden met bussen of eigen vervoer naar het terrein van de voetbalvereniging VKW in Westerbork. Ook de Oosterparkers konden de trein niet tot stoppen brengen en werden met een 1 - 2 nederlaag huiswaarts gestuurd. De hoofdklasse was weer een feit.

 

A1

In het seizoen '93 - '94 kwam het A1-elftal van de jeugd in de publiciteit door te promoveren van de hoofdklasse naar de landelijke 3e divisie. In het seizoen '94 - '95 degradeerde het eerste elftal voor de tweede keer in haar 75-jarige geschiedenis uit de hoofdklasse. Het feest werd er niet minder om, want de vereniging kreeg de Koninklijke Erepenning uitgereikt via de burgemeester van de gemeente Hellendoorn.

Voor het seizoen '94 - '95 geeft hoofdsponsor Radio Freie te kennen te stoppen na zes succesvolle seizoenen. Als nieuwe hoofdsponsor werd ras-Zwever Rudde Dakbedekking aangetrokken. In het seizoen '94 - '95 stuntte het A1-team van trainer Joop Geerink opnieuw om kampioen te worden van die landelijke derde divisie. Het elftal promoveerde nu naar de 2e divisie en werd geconfronteerd met elftallen van de betaalde voetbalorganisaties zoals Cambuur uit Leeuwarden en Heracles '74.

In het seizoen '94 - '95 meldden zich een groep dames van de sv Eversberg bij De Zweef aan. In het seizoen '95 - '96 werden de dames met slechts één nederlaag kampioen van de vijfde klasse en promoveerden naar de vierde klasse.

 

Tweede klasse

Het seizoen '95 - '96, met nieuw aangetrokken trainer Jan Smid uit Hoogeveen, begon voor het equipe bijzonder moeilijk. Zes spelers hadden te kennen gegeven in een lager elftal te gaan spelen of te vertrekken naar elders, waarbij één speler, t.w. Bert Stokkingreef, zelfs verkaste naar het profvoetbal, FC Groningen. Degradatie lag daarom voorhanden. Jan Smid haalde de kerst niet en Herman Hegeman nam opnieuw de touwtjes tijdelijk over. Theo Cremers uit Lochem werd aangetrokken, maar ook hij kreeg het niet voor elkaar om het team te behouden voor de eerste klasse. Degradatie was opnieuw een feit.

Tussen de bedrijven door werd ook een nieuwe trainer aangetrokken voor het seizoen '96 - '97 en wel Arend Steunenberg, die zijn voetsporen in het betaalde voetbal had verdiend als doelverdediger van SC Heracles '74. Arend zou het seizoen starten met een zeer jong elftal waarvan de gemiddelde leeftijd op ongeveer 21 jaar ligt.

In het seizoen '96 - '97 telt de vereniging ongeveer 750 leden, verdeeld in 144 pupillen, 121 junioren, 176 senioren, 28 dames en ongeveer 281 ondersteunende leden. Van deze ±750 leden zijn er ongeveer 215 die op de een of andere manier wat voor de vereniging doen.

 

Dieptepunt

Het seizoen werd een dieptepunt voor de vereniging. Het eerste degradeerde voor de derde achtereenvolgende keer. Nu naar de derde klasse. Het verlengde contract met Arend Steunenberg werd per 1 juni verbroken en Joop Geerink nam het roer voor het nieuwe seizoen over. Het seizoen '97 - '98 is gestart met een enthousiast en aanzienlijk jonge groep spelers met een gemiddelde leeftijd van 19,6 jaar. De taak voor nieuwbakken trainer Joop Geerink was: "De vrije val stoppen". Bewust is door het bestuur gekozen om ingedeeld te worden in de derde klasse B, omdat De Zweef in die klasse een onbekende ploeg was. Er waren toch wel twee derby's te bespeuren, waarbij die tegen de SV Haarle het meeste aansprak. Jammer genoeg ging beide wedstrijden verloren. In Haarle werd het 3 - 1 en thuis werden onze jongens op een 1 - 4 nederlaag getrakteerd.

Vier wedstrijden voor het einde van de competitie kon de vlag gehesen worden. Het doel was bereikt en de vrije val werd een halt toegeroepen. Eind juni '98 komt het droevige bericht bij het bestuur dat ons oudste lid, pionier van het eerste uur en erelid Dirk Verschoor op 93-jarige leeftijd is overleden.

 

Tweede klasse na soap KNVB

Het seizoen '98 - '99 krijgt onze vereniging na de reguliere competitie nog een extra toetje door het behalen van de eerste periode. De tegenstanders hierin waren Z.A.C. en SV Heeten. Met twee punten uit twee wedstrijden bereikte De Zweef de tweede ronde. Tegenstanders van de tweede en laatste ronde waren Schalkhaar en U.D. Weerselo. De eerste wedstrijd thuis tegen Schalkhaar 3 - 3 en de strafschoppen leverde een 5 - 3 zege op.

De eerste wedstrijd tussen Schalkhaar en UD-W. eindigde eveneens in een gelijkspel n.l. 1 - 1 en de genomen strafschoppen werden ongeldig verklaard. De beslissing moest en zou in Weerselo vallen maar het werd een complete "soap" met de KNVB en Schalkhaar in de hoofdrol. De wedstrijd tussen UD en De Zweef eindigde eveneens in een gelijkspel en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Allereerst diende Schalkhaar de strafschoppen tegen UD over te nemen. Schalkhaar kwam met slechts 8 spelers waarvan er 5 op de wedstrijdformulier stonden van die bewuste wedstrijd.

De scheidsrechter stopte terecht de wedstrijd en liet aan de KNVB over om een nieuw besluit te nemen inzake het nemen van de strafschoppen. Drie dagen later n.l. op 9 juni moest het een en ander plaats vinden. Weer toog een grote massa Nijverdallers naar Weerselo om het team aan te moedigen. Schalkhaar trad als eerste aan tegen UD en won de strafschoppenserie met 5 - 4. Hierna moest De Zweef aantreden tegen UD en winst was voldoende voor de blauw/witten.

Na het nemen van drie strafschoppen was alles beslist en werd De Zweef de terechte promovendus van de tweede klasse. Zodoende kon vertrekkende trainer Joop Geerink waardig na twee seizoenen afscheid nemen van de hoofdmacht met een promotie naar de tweede klasse. Voor het seizoen '99 - 2000 is oud eerste elftal speler Anton Wennemers aangetrokken als hoofdtrainer als opvolger van Joop Geerink. De doelstelling was om bij de eerste vijf te eindigen en het lukte, alhoewel menigeen van oordeel is dat er meer inzat. Toch werd nog de tweede periodetitel in de wacht gesleept.

De nacompetitie kreeg een andere opzet en werd gespeeld volgens het knock-out systeem na twee wedstrijden. De eerste tegenstander werd Quick 1888 uit Nijmegen. Uit werd met 0 - 1 gewonnen en thuis met 3 - 1. De tweede tegenstander werd eerste klasser S.C.H. ook uit Nijmegen. Uit werd met 1 - 0 en thuis na een 1 - 0 voorsprong bij rust was het de hevige storm die de hoofdmacht nekte. De wedstrijd werd verloren met 1 - 3.

Na zes volle seizoenen, tot volle tevredenheid van zowel het bestuur en A-selektiespelers, gaf Rudde Dakbedekking te kennen te stoppen als hoofdsponsor van de A-selektie. Als nieuwe hoofdsponsor voor de komende drie seizoenen heeft het bestuur Uitgaanscentrum Lucky & Co uit Rijssen weten binnen te halen. Ook een nieuwe cosponsor heeft het bestuur weten te strikken en wel Sunglitz Haircare uit Heino van rasechte Zwever Johan Hoogers.

De A-jeugd heeft onder leiding van trainer Tonny Nijenhuis een schitterende seizoen achter de rug. Het elftal eindigde op een verdienstelijke derde plaats achter Heracles Almelo en SC Enschede maar voor Cambuur L. Het 2e elftal heeft net geen promotie naar de reserve hoofdklasse weten af te dwingen tegen Jonge Kracht in Dieren. Het 3e elftal wist in een marathonrace toch promotie naar de reserve 2e klasse te bewerkstelligen.

 

Eerste klasse

Het seizoen 2000-2001 moest het seizoen van de waarheid worden. Het bestuur was van mening dat De Zweef een volwaardige 1e klasser moest worden, omdat de club in deze klasse gezien de huidige kwaliteit van de spelers thuis hoort. En zie daar, het was weer als vanouds en een grote menigte supporters vergezelden de hoofdmacht voor de laatste wedstrijd in en tegen Hattem, die met groot krachtsverschil werd gewonen.

De ontvangst in Nijverdal met een rondrit door het dorp op een platte wagen van Oogink Trilbeton was voor de jonge spelers een onvergetelijke dag en de grote opkomst van de leden tijdens de instuif in het clubgebouw maakte het feest compleet. Ook werd na het seizoen 2000-2001 afscheid genomen van de trainer van het 2e elftal n.l. Tonny Willems die acht seizoenen de reserves onder zijn hoede heeft gehad. Herman Hegeman wordt aangesteld als zijn opvolger.

In het seizoen 2001-2002 telt de vereniging ruim 780 leden. Op de algemene ledenvergadering van 16 oktober werd afscheid genomen van voorzitter Jan Karmerood (9 jaren) en vice voorzitter Leo Geurtse (14 jaren). Jan werd benoemd tot erevoorzitter en Leo kreeg de speld erelid opgespeld. Ook werd Jan voor zijn vele verdienste voor de sport door burgemeester van Overbeeke koninklijk onderscheiden. Jan-Pieter van Vree volgt Jan op om de scepter te zwaaien binnen het bestuur en John Hegeman vult de opengevallen plaats van Leo in.

 

Seizoen 2001-2002

In februari 2002 werd een begin gemaakt met de bouw van vier nieuwe kleedkamers en de renovatie van vier van de zes bestaande kleedkamers. Na vijf seizoenen A1 getraind en begeleid te hebben is Tonny Nijenhuis gestopt. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Marco die de B1 onder zijn hoede had. Ook is dit seizoen gestart met een meisjesteam. Het 1e elftal heeft het moeilijk in de 1e klasse en komt terecht in de nacompetitie. Daar laat de ploeg zien dat ze wel degelijk thuishoort op dat niveau. Het 1e klasserschap wordt veilig gesteld door op neutraal terrein in Raalte met 6 - 2 te winnen van Voorwaarts Twello.

Het 2e elftal is via een achterdeur gepromoveerd naar de reserve hoofdklasse na een 1 - 0 overwinning op de reserves van De Tubanters in Delden.

 

Seizoen 2002-2003

Het 1e elftal speelt zich in de laatste wedstrijd van het seizoen veilig door in Zevenaar met 0 – 2 te winnen van kampioenskandidaat OBW. Het was een van de beste wedstrijd van het seizoen.

Het 2e elftal heeft een uitstekende prestatie geleverd in de reserve hoofdklasse en heeft tot drie wedstrijden voor het eind meegedaan om het kampioenschap. In de bekerstrijd hebben de reserves door tot de finale door te dringen en in deze finale, die in Harderwijk werd gespeeld, de reserves van Sparta Nijkerk met een 4 – 1 nederlaag huiswaarts te sturen.

Het 3e elftal kon de druk in de reserve 2e klasse niet aan en moet het nieuwe seizoen een klasse lager proberen het verloren terrein te heroveren. Voor het nieuwe seizoen is Herman Hegeman toegevoegd als trainer bij de A-selectie en wordt Henk Grondhuis trainer van het 2e elftal. Gerrit ten Dam neemt de plaats over van Wim de Vries en neemt het 3e elftal voor zijn rekening.

Serbo Serrebouw wordt de opvolger van Lucky & Co als hoofdsponsor en laatstgenoemde wordt weer shirtsponsor van het A1-elftal, tezamen met nieuwkomer Time Out.

 

Seizoen 2003-2004

Van de legendarische doelman van het Nederlands zaterdagelftal en onze lid van verdienste Kas Woudsma hebben we na een langdurige en slopende ziekte afscheid moeten nemen. Kas heeft veel voor onze vereniging betekend want hij stond aan de wieg van het team die ons naar de hoofdklasse leidde.

Ook van erelid van de Vriendenkring Harry Westerik, die ook veel voor onze vereniging heeft betekend, hebben we afscheid moeten nemen. Zijn plotselinge overlijden bracht grote verslagenheid binnen de vereniging.

Dit seizoen werd ook het achthonderdste lid ingeschreven bij onze ledenadministratie en wel in de persoon van pupil Thijs Timmer. Ons 1-ste elftal, die op de 10e plaats in de competitie is geëindigd, heeft in de nacompetitie in de finalewedstrijd tegen AWC uit Wychen niet gered om nog een jaar 1e klasse te mogen spelen.

Het tweede elftal zorgde weer voor een unicum door voor de 2e achtereenvolgende keer de finale van de bekercompetitie te bereiken en in Gaanderen zijn moest het zijn meerdere erkennen tegen de reserves va Quick ’20 uit Oldenzaal.

Na negen seizoenen in de landelijke 2e divisie gespeeld te hebben is het doek gevallen voor het A1-elftal. GVAV/Rapiditas was in Groningen beter op dreef in de finalewedstrijd voor een plaats in de 2e divisie dan de jongens van Marco Nijenhuis. Het team speelt komende seizoen in de landelijke 3e divisie.

 

Seizoen 2004-2005

Tijdens de algemene ledenvergadering in oktober werd afscheid genomen van penningmeester Joop Blanke. Met goedkeuring van de leden werd Joop benoemd tot erelid van onze vereniging. Ook werd afscheid genomen van John Hegeman die verhuisd is naar Twello. De opengevallen plaatsen in het bestuur werden opgevuld door Martijn Evers en Niek van Rhee.

Harry Versmissen werd benoemd tot lid van verdienste daar hij 17 jaar lang ervoor gezorgd heeft dat onze kleedkamers altijd netjes schoon waren. Ook werden er nog 5 dames gehuldigd voor het feit dat zij al 25 jaar dienst uit maken van de “schoonmaakploeg”. Deze dames zijn Dora Legtenberg, Hermien Poelakker, Gerda Middelkamp, Anneke Bootsveld en Joke Machielsen. Ook zij werden benoemd tot lid van verdienste.

Na 6 seizoenen de hoofdmacht van oefenstof te hebben voorzien is ook afscheid genomen van Anton Wennemers. Ook werd afscheid genomen van assistent-trainer Herman Hegeman. De selectie wordt het nieuwe seizoen voorzien van oefenstof door oud eerste elftal speler Gerrit Marsman.

Op oudejaarsdag ontvingen wij het droevige bericht dat echte Zwever in hart en nieren Gerard Cents ons is ontvallen. Gerard was bijna 25 jaar wedstrijdsecretaris bij de jeugd en grote animator van het kerstzaalvoetbaltoernooi van het JHVC en het landelijke bekende Kas Woudsma toernooi voor de C-jeugd. Ook galmde zijn stem over sportpark Gagelman als de hoofdmacht een thuiswedstrijd diende af te werken.

Het A1 elftal is voor de 2e achtereenvolgende keer gedegradeerd en komt in het nieuwe seizoen uit in de hoofdklasse. De dames echter zijn kampioen geworden en spelen het nieuwe seizoen in de 4e klasse.

 

Seizoen 2005-2006
Voor het eerste elftal was het seizoen een ramp. Veel wedstrijden werden op het nippertje verloren en even zag het er naar uit dat het team (dat in nageboeg dezelfde samenstelling in de eerste klasse had gespeeld) zelfs zou degraderen naar de derde klasse. Gelukkig werd vanaf vijf wedstrijden voor tijd gewonnen en de noodzakelijke punten gehaald. Het tweede handhaafde zich in de reserve-hoofklasse. De vrije val van A1 werd gestopt en het team kon gaan proberen het in het nieuwe seizoen beter te doen.
De vereniging zelf maakte een moeilijk jaar door; op financiele gebied moesten alle zeilen worden bijgezet. Dat lukte goed en het einde van het seizoen werd met een positieve verwachting afgesloten.

 

Seizoen 2007-2008
Het 1e elftal heeft lang meegedaan om het kampioenschap maar moest toch afhaken. Via de nacompetitie mocht het team van Henry Kuipers proberen om naar de eerste klas te promoveren. In de eerste ronde tegen Beuningse Boys werd twee keer gelijk gespeeld en strafschoppen moesten de beslissing brengen. De mannen uit Beuningen wisten het net beter te vinden dan onze jongens en mochten zodoende naar de tweede ronde.
Na negen seizoenen als cosponsor stopt Sunglitz Haircare en wordt opgevolgd door Van Buren Bouwmaterialen die de komende drie seizoenen op de ruggen van de selectiespelers zal prijken.
Het 2e elftal heeft een fantastisch jaar gehad. Ze zijn gelijk geëindigd op de eerste plaats samen met HSC ‘21/Brein en moesten in een beslissingswedstrijd in Goor uitmaken wie zich kampioen mocht noemen. De wedstrijd eindigde gelijk en omdat het doelsaldo in de reguliere competitie van de Haaksbergers beter was mochten zij zich kampioen noemen (rare beslissing van de bond). Het derde elftal heeft de tweede ronde gehaald in de nacompetitie voor promotie naar de reserve eerste klas. Rigtersbleek 2 was dit keer een maatje te groot voor de jongens van Harco Evers en mochten de finale spelen.
Het A1-elftal van Geerten Brinkman is gepromoveerd wederom naar de landelijke 3e divisie. Tijdens het 20-ste Gehandicapten toernooi voor DAC’s uit heel Overijssel was topscheidsrechter Eric Braamhaar de gehele dag bij De Zweef en heeft met veel plezier wedstrijden gefloten. Pupillen Bertus (Broekhof) werd rond Koninginnedag door Hare Majesteit koninklijk onderscheiden. Burgemeester van Overbeeke speldde hem de bijbehorende versierselen op.

 

Voorzitters Rksv De Zweef 

1920-1930 H. Krukkert †

1930-1935 H.J. Middelkamp †

1935-1941 J. Woertman †

1941-1941 J. Nijenhuis †

1941-1947 G.L Otte †

1947-1955 G.L Willems †

1955-1959 E. Zinsmeijer †

1959-1960 H. Broens (waarnemend voorzitter)

1960-1961 J. Evers

1961-1961 W. van der Heide (waarnemend voorzitter)

1961-1961 B.M. Kappert †

1961-1963 W. van der Heide †

1963-1965 P.H. Martens †

1965-1966 W. van der Heide †

1966-1979 J. ten Hove †

1979-1984 J.H.B. Rikmanspoel

1984-1986 J.A. van Rhee

1986-1988 J.H.B. Rikmanspoel

1988-1992 J.H.H. Engbers

1992-2001 J.J.H. Karmerood

2001-2008J.-P. van Vree

2008- ...    E. L. Heuver